Makthavares app-test: “Partierna missar möjligheter”

Makthavare.se:s sociala medier-panel har testat de politiska iPhone-apparna och resultatet är inte direkt upplyftande.
De senaste veckorna har lanseringarna av politiska iPhone-appar duggat tätt och förutom att de båda blocken släppt varsin app så har även socialdemokraterna, centerpartiet och kristdemokraterna kommit ut med egna. Makthavare.se har testat apparna och konstaterat att de politiska partierna generellt lyckas dåligt med att utnyttja mediets potential och att man till stora delar missar möjligheten till interaktion med användarna.

Inom det rödgröna blocket hittar vi både testets favorit och dess stora besvikelse. Appen för de rödgröna är den mest informationsspäckade i samlingen. Här hittar vi även tydliga valfrågor ställda mot alliansens politik. Samtidigt kunde man gjort ännu mer för att utnyttja den smarta plattform som iPhone faktiskt är.

Bland de lite mer “fattiga” apparna hamnar socialdemokraternas app. Det är i princip en karttjänst med vallokaler utplacerade. Inte ett ord om varför du ska rösta på socialdemokraterna.

Gemensamt för alliansens appar är att de är snygga att titta på, men ofta ganska grunda när det gäller information och finesser.

Alliansen: “Snygg men ytlig”


[[Fredrik Wass]]
+ Appen är snygg och det är roligt att se att de dragit nytta av mediet genom lekfullheten i ”kylskåpstextandet”. Idén att låta användaren formulera och sprida budskap med koppling till sociala webben (Facebook och Twitter) är i grunden bra.
- Det känns inte som att alliansen tar sig själva på allvar. Appen fokuserar på de redan frälsta och hjälper nog varken valarbetare, soffliggare eller veliga väljare att göra sitt val. Den känns lite ytlig. Dessutom behövde vi testa flera gånger för att förstå att man kunde klicka på de orangemarkerade orden för att få läsa mer information om alliansens politik. Synd på en snygg app med en rolig idé.

[[Tobias Björkgren]]
+ Designen på appen är stilren och man har enkla tydliga knappar. Idén med kylskåpsmagneter är kul och de för samman den fysiska världen med den digitala. Det är väldigt roligt att alliansen har släppt lite på kontrollen och låter användarna själva få skriva sina budskap.
- Det jag inte förstår är applikationens målgrupp, vem är den tänkt för? För oss som är intresserade av politik skulle vi gärna se flöden från alliansbloggare, pressmeddelanden, mer om hur man kan engagera sig.

[[Charlotte Naversten]]
+ Den är snygg rent grafiskt och jag gillar idén med att man själv får skapa budskap genom kylskåpspoesin. Jag tror absolut att det är en bra grej för att mobilisera och uppmuntra de egna väljarna och valarbetarna i och med möjligheten att publicera och sprida sina budskap i olika kanaler.
- Det är tråkigt att man valt att i princip bara fokusera på en “lekdel” med kylskåpspoesi och knappt lyft in någon politik alls. Kanske hade man tjänat på att vänta med att släppa appen tills valmanifestet var presenterat så att politiken hade kunnat finnas med? Jag tycker också att man hade kunnat lyfta in de befintliga flöden från partierna som finns i form av Twitter, bloggar och uppdateringar på webbsidan.

[[Anders Eriksson]]
+ Kylskåpspoesi är ett roligt sätt att möjliggöra för användaren att skapa egna politiska budskap. Möjligheten att länka ihop budskapen med Twitter och Facebook är ett bra sätt att använda mediet på. Det kan även ses som ett sätt att släppa på kontrollen, då det inte finns någon möjlighet att förhandskontrollera budskapen som sprids.
- Det känns lätt banalt, då de budskap som formuleras blir av det enklaste slaget. Å andra sidan påminner det kanske om valaffischer. Det finns möjlighet att läsa mer om alliansens politik, genom att trycka på de så kallade värdeorden. Budskapen där är extremt allmänt hållna, och framförallt tillbakablickande, vilket förmodligen beror på att appen kom innan alliansen presenterat sitt gemensamma valmanifest.

Rödgröna: “Ett bra verktyg för valarbetare”

Fredrik Wass
+ Det här känns som den helt klart mest seriösa appen. Här hittar vi en djupare genomgång av de rödgrönas politik i valets kärnfrågor, dessutom ställt mot alliansens politik. Bilden på partiledarna som vandrar i bästa Reservoir Dogs-stil är på gränsen, men de kommer undan med det. Appen kommer till konkret hjälp för valarbetare och andra som vill slipa argumenten inför politiska diskussioner.
- Det är en informationsrik app, men också ganska tråkig. Det är som att man tagit en databas med frågor och texter och lagt ut i app-form. Jag saknar en anpassning för mediet. Det finns ingen interaktivitet eller funktioner som utnyttjar iPhone-gränssnittet.

Tobias Björkgren
+ Första intrycket är väldigt bra, extremt snygg app med mycket information att läsa igenom. Det är enkelt att se vad de rödgröna tycker i olika frågor, speciellt eftersom det är ställt mot alliansens förslag. Det lönar sig att vänta med att släppa en app tills man har information att arbeta med. Perfekt app för valarbetare eller de som vill bli valarbetare.
- Det blir lite dålig stämning då man bara har politiken ställd mot någon annans politik, har man ingen vision, ingen ideologi eller framtidstro?

Charlotte Naversten
+ Helt klart den bästa svenska politiska appen eftersom den lyckas kombinera relevant politisk information med åtminstone vissa möjligheter till interaktion. Funktionen där de vill engagera valarbetare är bra.
- Även om jag förstår behovet att att kontrastera den egna politiken mot motståndaren så kan jag tycka att det blir lite tramsigt när man uttalar sig om vad motståndaren tycker. Vill man läsa om alliansens jobbpolitik känns det nog mer trovärdigt att göra det hos alliansen.

Anders Eriksson
- Appen är väldigt innehållsrik, och informationen presenteras på ett lättillgängligt sätt. Kan förmodligen vara användbar såväl för en rödgrön valarbetare som för en intresserad väljare. Extra plus för möjligheten att via appen anmäla sig som intresserad av att aktivera sig i valet, vilket saknas helt i de övriga apparna. Även möjligheten att ställa egna frågor till de rödgröna är bra.
- Mediet som sådant utnyttjas inte särskilt mycket och utöver möjligheten att anmäla sig som valarbetare är det väldigt lite interaktion i appen. Möjligheten att dela med sig av informationen på Facebook finns, men inte att kunna påverka delningen själv. Presentationen av alliansens politik, som syftar till att kontrastera den egna, blir nästan lite fånig och karikatyrartad.

Kristdemokraterna: “Roligast”

Fredrik Wass
+ [[Göran Hägglund]] vågar leka med bilden av sig själv och spontant är ”citat-generatorn” ganska rolig att fippla med, oavsett vilket parti du håller på. Även här länkas det till information som ligger utanför appen, men man gör det på ett snyggt och integrerat sätt kopplat till citaten. ”Vad säger Göran mer” är en bra indragare till mer information på YouTube, Twitter och bloggen.
- Appen känns precis som centerpartiets app väldigt fokuserad på partiledaren och mindre på den faktiska politiken som Hägglund representerar. Det är en ”grund” app så till vida att det mesta av informationen finns utanför appen. Det är helt enkelt en app man leker med snarare än ett sätt att lära sig mer om kd-politiken. Det behöver inte vara dåligt, men lite mer djup hade gärna funnits.

Tobias Björkgren
+ Det är extremt roligt att höra Göran Hägglund säga “WTF is going on dude” på sin smålandsengelska dialekt. Här har man tagit fasta på att lyfta in det personliga samtalet, att få läsa vad Göran säger på Twitter, bloggen, Facebook, se videoklipp på YouTube och även lyssna på vilken musik som Göran lyssnar på.
- Väldigt personinriktad app, som skulle kunna vara väldigt positivt ifall det även byggts upp med lite mer kring kristdemokraternas politik.

Charlotte Naversten
+ Kristdemokraterna har lyckats väldigt bra med att kombinera humor och politik i sin app. De verkar inse att partiledaren är en stor tillgång för partiet och därför är det helt rätt att låta appen vara fokuserad kring honom. Även om huvudfokus ligger på roliga Hägglund-citat så kan man lätt komma åt partiledarens aktuella flöden från Twitter, blogg och YouTube vilket är bra.
- Man hade gott och väl kunnat ha lite möjligheter till interaktion genom att exempelvis låta användaren ställa frågor. Sen saknar jag också lite mer fokus på partiets politik, även om jag tror att det är ett medvetet val att fokusera på Hägglund i appen.

Anders Eriksson
+ Kristdemokraterna vet att Göran Hägglund förmodligen är mer populär än partiet, och att han gjort sig känd inte minst i sociala medier som en rolig person. Det tar de fasta på, och utnyttjar på ett bra sätt i appen. Det finns även möjlighet att direkt i appen ta del av Hägglunds Twitterflöde, blogg och YouTube-kanal.
- Utöver Hägglunds avtryck i de sociala medierna finns det väldigt lite information om kristdemokraternas politik. Trycker man på partiets logga måste man dessutom lämna appen för att komma till hemsidan. Utöver att spinna på bilden av Hägglund som en rolig lirare, är det svårt att se funktionen med appen.

Centerpartiet: “Kul med quiz”

Fredrik Wass
+ Quiz är oftast ganska roliga att göra, och jag gillar jämförelser. Det finns en ”dela på Facebook”-funktion, men jag hade gärna sett fler sociala funktioner. Appens design är helt okej.
- Centern fokuserar på [[Maud Olofsson|Maud]] och bara Maud. Här finns hennes ljudbok, här får vi testa hur lika vi är och här hittar vi länkar till information som finns på sajten utanför själva appen. Appen är väldigt begränsad när det gäller information och fördjupning om centerpartiets politik. Den skapar lätt känslan av att allt handlar om vad du tycker om Maud.

Tobias Björkgren
+ Quiz som denna är väldigt roliga att syssla med och har visat sig ha väldigt bra spridningseffekter.
- Jag tycker att appens förstasida är väldigt tråkig och skulle kunna göras snyggare. Appen känns överlag rätt billig och “standard”.

Charlotte Naversten
+ Även om testet känns lite väl förenklat rent politiskt så tycker jag att det känns som ett kul och humoristiskt inslag i appen. Möjligheten att lyssna på Maud Olofssons bok är bra, eftersom jag tror att man med en ljudbok når målgrupper som inte skulle ta sig tiden att sitta ner och läsa boken i pappersform.
- Det är tråkigt att appen nästan helt saknar politiskt innehåll och möjligheten till interaktion. Utöver de delar som finns borde man kunna läsa lite mer om vad centerpartiet står för och vilka frågor de går till val på.

Anders Eriksson
+ Att kunna testa hur mycket ens åsikter stämmer överens med Maus Olofssons, är ett roligt grepp som kan väcka nyfikenhet. Partiet har, i alla fall tidigare, dragits med något av en lantisstämpel. Ett quiz kan göra att en potentiell väljare får upp ögonen för partiets politik, och kanske blir mer nyfiken.
När man trycker på ”Om centerpartiet” kommer man till partiets hemsida, och det finns en browser i appen som öppnar den. Det är bra, och gör att användaren stannar kvar.
- Hemsidan blir inte särskilt lättnavigerad på en iPhone och i övrigt finns det väldigt lite information i appen. Möjligheten att lyssna på Olofssons ljudbok kan tyckas vara ett roligt grepp, men det är svårt att se att en nyfiken väljare skulle göra det. Att det dessutom fungerar lite si och så, gör inte greppet mer lyckat.

Socialdemokraterna: “Saknar helt politik”

Fredrik Wass
+ Funktionen som visar var närmsta vallokal finns fungerar bra, men kopplingen till s-politiken är helt frånvarande.
- Om sossarna vill värva fler röster så känns det ganska tveksamt att den här appen skulle göra jobbet. Den lär heller inte vara en tillgång för vare sig valarbetare eller andra anhängare då den inte innehåller något annat än geografisk information. Frågan är om soffliggarnas största problem är att hitta till vallokalen eller om det handlar om att faktiskt bli så pass engagerad i politiken att man väljer att rösta. Appen skulle mycket hellre kunna vara en funktion i de rödgrönas app, snarare än en helt egen applikation.

Tobias Björkgren
+ Väldigt användbar funktion för att hitta vallokal när det börjar närma sig, men vart är politiken?
- Syftet med applikationen känns väldigt konstig. Är inte detta något som valmyndigheten borde syssla med och inte socialdemokraterna. Hade funktionen varit hitta närmaste valstuga och bara varit en funktion i den rödgröna-appen hade den varit klockren

Charlotte Naversten
+ Funktionen är bra, som en service, men avsändaren borde helt klart ha varit Valmyndigheten istället. Man kan ju undra ifall sossarna fortfarande tror att de är det statsbärande partiet och därmed synonyma med staten…
– Jag undrar lite hur de har tänkt kring målgruppen. Är det verkligen samma personer som är så pass teknik- och politiknördiga att de laddar ner politiska iPhone-appar som irrar omkring planlöst på stan och letar efter vallokaler? Visst kan man ha med funktionen men den måste ju i så fall kompletteras med lite mer politiskt innehåll och möjligheter till interaktion.

Anders Eriksson
+ Socialdemokraterna vet att årets val mycket kommer att handla om mobilisering och appen känns inspirerad av de amerikanska partiernas Get Out The Vote-kampanj. Det är funktionellt, och lättnavigerat.
- Det finns i princip ingen politik alls i appen, utöver möjligheten att titta på YouTube-klipp. Men för att göra det måste man lämna appen. Målgruppen för en valapp är rimligtvis människor som redan är politiskt intresserade och ganska medvetna, de vet förmodligen hur och var de ska rösta. Och om inte, vet de rimligtvis var de ska ta reda på det. Hade appen tagits fram av Valmyndigheten hade den varit suverän, men som partiapp känns den meningslös.

Kommentera