Verklighetens regering?

RFSL har presenterat egna förslag om vilka som skulle kunna ta plats i regeringen efter valet, baserat på valundersökningen ”Verklighetens väljare” och på politikernas övriga engagemang i hbt-frågor.

– Ministern har stor betydelse för vilken politik som drivs på dennes område. Därför är det centralt att de poster där ansvaret för många frågor som är viktiga för hbt-personer behandlas får ministrar med god hbt-kompetens, säger [[Ulrika Westerlund]], förbundsordförande för RFSL.

RFSL:s tips till [[Fredrik Reinfeldt]] och [[Mona Sahlin]] (motiveringarna är RFSL:s):

Socialminister

[[Andreas Carlgren]] (c)
Har en bred politisk erfarenhet och var en av de riksdagskandidater som fick högst poäng i RFSL:s valundersökning. Vi har stort förtroende för att han kommer att kunna driva igenom frågor som assisterad befruktning för ensamstående kvinnor och modernisera lagar och regler om fastställelse av kön och vård och behandling för transpersoner.

[[Gunvor G Ericson]] (mp)
Har ett av riksdagens tydligaste engagemang för en bred familjepolitik. Har länge varit engagerad i frågor som till exempel surrogatmödraskap och assisterad befruktning för ensamstående kvinnor.

Äldre- och folkhälsominister

[[Barbro Westerholm]] (fp)
Folkpartiets grand old lady med ett genuint engagemang för hbt-personers hälsa och för hiv- och aidsfrågor. Har även drivit frågan om surrogatmödraskap inom folkpartiet.

[[Lars Ohly]] (v)
Fick maxpoäng i RFSL:s valundersökning och är tydlig med sin vilja att jobba för hbt-personers rättigheter. Skulle bli en mycket bra äldre- och folkhälsominister med sitt stora engagemang för hbt-personers liv och hälsa.

Utrikesminister

[[Birgitta Ohlsson]] (fp)
En av de ministrar i svensk historia som varit bäst på att lyfta hbt-personers rättigheter internationellt och RFSL:s självklara val på posten som alliansens utrikesminister.

[[Hans Linde]] (v)
Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson har gedigen kompetens och stort engagemang för att arbeta för hbt-personers rättigheter globalt. Linde har varit en av de rödgrönas allra tydligaste röster i hbt-politiken den senaste mandatperioden.

EU-minister

[[Christofer Fjellner]] (m)
RFSL skulle gärna ta hem europaparlamentarikern Fjellner, som har visat stort aktivt internationellt engagemang för hbt-personers rättigheter och skulle våga sticka ut hakan till försvar för hbt-personers rättigheter inom EU.

[[Åsa Westlund]] (s)
Också en europaparlamentariker som RFSL gärna skulle ta hem för att ge ett ministeransvar istället. På topplacering i RFSL:s valundersökning inför Europaparlamentsvalet. Intresse och engagemang för bland annat biståndsfrågor.

Justitieminister

[[Lena Ek]] (c)
Ännu en europaparlamentariker som RFSL vill ta hem. Jurist med integritet som RFSL tror skulle få mycket bra reformer genomförda i hbt-frågor. En av de politiker som fick högst poäng i RFSL:s valundersökning inför valet till Europaparlamentet.

[[Hillevi Larsson]] (s)
En av de socialdemokrater som fick bland de högsta poängen i RFSL:s valundersökning. Har en tydlig vilja att driva igenom några av de lagändringar som RFSL anser är nödvändiga för att förbättra situationen för hbt-personer i Sverige. Gedigen kompetens med erfarenhet från bland annat justitieutskottet och lagutskottet.

Migrationsminister

[[Fredrick Federley]] (c)
Har ett stort engagemang för hbt-flyktingars rätt till asyl i Sverige och är inte rädd för konflikter, en egenskap som krävs på en av de mest utsatta ministerposterna. Fick höga poäng i RFSL:s valundersökning.

[[Maria Wetterstrand]] (mp)
Har aldrig tvekat att stå upp för hbt-personers rättigheter. Har politiskt mod och tydlighet. Skulle definitivt våga på allvar ta tag i problemet att Migrationsverket inte följer de lagar som stödjer hbt-flyktingars rätt till asyl.

Integrations- och jämställdhetsminister

[[Sofia Arkelsten]] (m)
Riksdagsledamot med stort engagemang i hbt-frågor. Har varit en av alliansens mest synliga och tydliga röster i många av de senaste årens mest aktuella hbt-politiska frågor.

[[Josefin Brink]] (v)
Vänsterpartiets nyutnämnda jämställdhetspolitiska talesperson har ett mångårigt engagemang för jämställdhet och hbt-personers rättigheter och en bred kompetens på området.

Utbildningsminister

[[Ewa Björling]] (m)
Visade föredömligt att man kan ta upp hbt-frågor och hiv- och aidsfrågor i Sveriges bilaterala handelspolitiska kontakter, men nu behöver vi virusforskaren Björling som utbildningsminister.

[[Ylva Johansson]] (s)
En av socialdemokraternas verkliga veteraner med bred politisk erfarenhet. Har tidigare varit skolminister, och är nu vice ordförande i Socialutskottet. I den rollen har hon bland annat varit drivande i att ändra sitt partis uppfattning i frågan om informationsplikten i smittskyddslagen. Med henne som ansvarig för den högre utbildningen tror RFSL att frågan om vikten av hbt-kompetens på kursplanerna kan tas på allvar.

Biståndsminister

[[Désirée Pethrus Engström]] (kd)
Fick högst poäng av de kristdemokrater som nu sitter i riksdagen i RFSL:s valundersökning och är den enda kristdemokrat RFSL vill ge ministerförtroende inom ett område som har stor betydelse för hbt-personer.

[[Ulf Holm]] (mp)
Miljöpartiets hbt-politiske talesperson är ledamot i EU-nämnden och har tidigare varit ledamot i Europaparlamentet. Placerade sig högt i RFSL:s valundersökning och är mycket engagerad i mänskliga rättigheter.

Kulturminister

[[Martin Andreasson]] (fp)
Bokförläggare, författare och tidigare förbundssekreterare i RFSL. Martin Andreasson har stenkoll på hbt-politik och skulle bli en fantastisk liberal kulturminister.

[[Maryam Yazdanfar]] (s)
Statsvetare och journalist som tidigare arbetat bland annat med kulturjournalistik. En av de högst placerade kandidaterna i RFSL:s valundersökning.

Kommunminister

[[Helene Odenjung]] (fp)
Har ett brinnande engagemang för vikten av att hbt-kompetens ska finnas också i kommunala verksamheter. Är kommunalråd i Göteborg och vice partiordförande.

[[Börje Vestlund]] (s)
En av riksdagens allra mest outtröttliga kämpar för alla hbt-personers rättigheter. Har ett starkt engagemang för bland annat hbt-personers hälsa, ett område där kommunernas ansvar är stort. Ordförande i riksdagens hbt-grupp.

Kommentera