Kristdemokraterna och miljöpartiet närmast blockgränsen

Med hjälp av SR och SVT:s tjänst Valpejl har Makthavare.se analyserat vilka partier som ligger närmast till om blockbarriärerna skulle brytas i svensk politik baserat på partiernas sakpolitik. Ser man på de olika partierna förhållande till varandras politik så är klyftan mellan de två olika blocken den genomgående och dominerande bilden.

Sverigedemokraterna framstår som ett parti med långa avstånd till alla andra politiska krafter i Sverige, men det står också helt klart att Sd:s politiska agenda ligger långt närmre alliansen än de rödgröna.

Skärmdump av Sd:s politiska position från Valpejl.se

Miljöpartiet har pekats ut som en tänkbar blockbytare, men avståndet i åsikter från mp till alliansen är stort. Centerpartiet är det parti som ligger närmast, men avståndet från kamraterna i det rödgröna blocket till centern är 24 procent.

Skärmdump av miljöpartiets position från Valpejl.se

Sakfrågemässigt har centerpartiet samma sympatier för miljöpartiet som vice versa. Sett till sakfrågorna så föredrar emellertid centerpartiet ett samarbete med Sverigedemokraterna framför att söka ett samarbete med de rödgröna. Det ska dock sägas att centern är det parti inom alliansen som har lägst åsiktsgemenskap med Sd. Men om den parlamentariska situationen efter valet skulle vara sådan att en rödgrön regeringsbildare behöver söka stöd över blockgränsen så ligger centerpartiet nära men inte närmast till hands. Det är förstås heller inte bara sakfrågor som avgör en sådan sak och [[Maud Olofsson]] har gjort mycket klart att hon inte kan tänka sig ett samarbete med [[Lars Ohly|Lars Ohlys]] vänsterparti.

Skärmdump av centerpartiets politiska position från Valpejl.se

Kristdemokraterna har lika nära till miljöpartiet OCH socialdemokraterna som centern. Här bör man förstås notera den relativt stora åsiktsgemenskapen med Sverigedemokraterna bara någon procentenhet under moderaternas sympati för Sd:s program. Men sett till sakfrågorna så är definitivt kd det parti i alliansen som i dag ligger närmast de rödgröna.

Skärmdump av kristdemokraternas politiska position från Valpejl.se

Folkpartiets avstånd till de rödgröna är markant. Här finns knappast något utrymme för samarbete byggt på sakfrågor. Kanske något förvånande har också fp mycket hög åsiktslikhet med Sd.

Skärmdump av folkpartiets politiska position från Valpejl.se

Moderaterna behåller sin plats som det parti i alliansen som står längst från de rödgröna. Detta motsäger ju den allmänna bilden i medierna att moderaterna skulle tagit stora kliv in mot den politiska mitten. Moderaterna är det parti i alliansen som har störst åsiktsgemenskap med Sd.

Skärmdump av moderaternas politiska position från Valpejl.se

Socialdemokraterna och [[Mona Sahlin]] valde att inleda sin partisamverkan med miljöpartiet. Men det är inte med dem man har störst åsiktsgemenskap. Här är vänsterpartiet uppenbarligen närmast feministiskt initiativ som klämmer sig in mellan s och favoritpartnern mp.

Skärmdump av socialdemoraternas politiska position från Valpejl.se

Slutligen tar vi oss en titt på vänsterpartiet. Deras favoritpartner är inte socialdemokraterna utan feministiskt initiativ. Vilket kanske hör samman med att fi ändå leds av en gammal vänsterledare. Även mp är populärare än s. Avståndet till alliansen är så avgrundsdjup att till och med Sverigedemokraterna kommer närmare politiskt. Dock är åsiktsgemenskapen mellan vänstern och Sd den minsta i hela fältet.

Sammanfattningsvis visar analysen av Valpeljs data föga förvånande att blockpolitiken i dag är det som i första hand präglar det politiska fältet. Att kristdemokraterna är det borgerliga parti som ligger närmast mitten kan nog förvåna en del. Sverigedemokraterna är tydligt positionerade till höger i svensk politik. Vänsterpartiet är det parti som befinner sig längst från blockgränsen.

Kommentera