”Vi har gjort ett dåligt val, ett riktigt dåligt val”

Den dystra stämningen på socialdemokratiska valvakan lyckades aldrig släppa. De dryga 30 procent som partiet ser ut att få i riksdagen ses som ett katastrofval.

När resultaten från SVT:s vallokalsundersökning kom, sjönk stämningen markant i Tekniska Museets maskinhall där socialdemokraterna under valnatten hållit sin centrala valvaka. Bland socialdemokraterna på plats talades det om ett katastrofval och att fortsatt alliansregering med sverigedemokraterna i riksdagen är det värsta tänkbara scenariot.

Men få tycker att [[Mona Sahlin]] ska avgå. Det kommer att krävas en ordentlig diskussion om vad som gått fel och hur partiet ska kunna återfå det förtroende man haft tidigare. Något som även Sahlin talade om när hon trädde fram inför partitoppar och aktivister på plats.

”Vi har gjort ett dåligt val, ett riktigt dåligt val. Vi fick inte tillbaka det förtroende vi förlorade vid förra valet”, sa Sahlin och publiken tycktes hålla med. ”Vi har en lång diskussion framför oss om hur vi förlorade och hur vi ska återfå förtroendet.”

Sahlin erkände utan omsvep att socialdemokraterna gjort ett dåligt val. Hon erkände valförlusten utan att ursäkta sig, men tillade att valresultatet är mycket allvarligt. ”Det här är ett val utan vinnare”, sa Sahlin men konstaterade även att [[Fredrik Reinfeldt]] har företräde i regeringsfrågan som ledare för den största minoriteten i riksdagen.

Att sverigedemokraterna kommit in i riksdagen är förmodligen det som tagit hårdast på de socialdemoktiska valarbetarna. Mona Sahlin lovade att fortsätta ta strid mot rasism och främlingsfientlighet, vilket togs emot med styrka från golvet. Varje gång [[Jimmie Åkesson]] kom upp på storbildskärmarna i maskinhallen drunknade ljudet i burop och busvisslingar. När [[Lars Ohly]] vände i dörren till sminket på SVT, för att Åkesson satt där, bröt vilda jubel ut.

”Vi har gjort ett dåligt val, ett riktigt dåligt val” sa Mona Sahlin. Och när hon gick av scenen grät människor i publiken.

Kommentera