Ordförandestrid inom (s) i Stockholm

På torsdagskvällen utbröt en maktkamp inom de båda socialdemokratiska Stockholmsdistrikten, där styrelserna med [[Mikael Damberg]] och [[Veronica Palm]] i spetsen uppmanas att följa i [[Mona Sahlin|Sahlins]] fotspår och ställa sina platser till förfogande. Enligt uppgifter till Makthavare.se vill en framträdande grupp lokalpolitiker se Damberg sparkad från ordförandeposten i partidistriktet i länet. Målet för planen är att [[Anders Lago]] ska väljas till ny ordförande för länets socialdemokrater i april 2011.

Det är stjärnskottet och kommunalrådet [[Anders Johansson]] i Sigtuna norr om Stockholm som håller i stridsyxan. I ett meddelande på twitter berättade han tidigt på torsdagskvällen att socialdemokraterna i Sigtuna kräver att ledamöterna i de båda distriktsstyrelserna i Stockholms stad och län ställer sina platser till förfogande ”för att ge valberedningarna utrymme”, alltså på samma sätt som partistyrelsen med Mona Sahlin i spetsen gjort för bara ett par dagar sedan.

I första hand är det Mikael Damberg som är ordförande i det tunga och internt mycket inflytelserika partidistriktet i Stockholms län som utmanas om posten som regional (s)-bas. Enligt vad källor uppger för Makthavare.se finns det en grupp framträdande socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Stockholms län som vill se ett skifte på ordförandeposten som en konsekvens av valnederlaget, där socialdemokraterna backade i både staden och länet och bland annat misslyckades med att återta makten i landstinget.

Konkret handlar planen om att riksdagsledamoten Mikael Damberg, som är distriktsordförande, riksdagsledamot och partiets utbildningspolitiska talesman i riksdagen, ska tvingas bort från ordförandeposten i distriktet. Gruppen vill se honom ersatt av kommunalrådet [[Anders Lago]] i Södertälje, vars framgångsrika förnyelse av framförallt integrations- och arbetsmarknadspolitiken lokalt i kommunen lett till framgångar för partiet i Södertälje. Maktskiftet i länet ska enligt planen formellt ske på partidistriktets årliga kongress som vanligtvis hålls en gång om året under april månad. Men innan dess är det alltså planerat att valberedningen ska övertala Damberg att frivilligt stiga ned och lämna över ordförandeklubban till Lago, vars stödtrupper då ska ha säkrat en bred majoritet i distriktet för hans namn som ny ordförande.

Att det är just socialdemokraterna i Sigtuna med Anders Johansson i spetsen som drar ut i strid till stöd för Lagos kandidatur är ingen slump. Johansson är sedan länge tätt samkörd med Lago, och har bland annat samarbetat med honom om att tillsammans med byggbolaget Peab nyligen lansera ett projekt med nybyggda och kraftigt prispressade villor i de båda kommunerna. Projektet har initialt rönt stor uppmärksamhet och varit framgångsrikt, och de första husen beräknas stå klara efter sommaren 2011. Husen har fått smeknamnet Johansson-villan, inte efter kommunalrådet utan av det skälet att det är Sveriges vanligaste efternamn. Båda ses också som ledande förnyare av kommunalpolitiken inom partiet.

Sigtuna var också en av de fåtalet socialdemokratiska bastioner i Storstockholm där partiet lokalt lyckades bryta den dystra rikstrenden i valet och öka i storlek i kommunfullmäktigevalet 2010, på samma sätt som skedde i kf-valet i Södertälje.

Kommentera