Organisatoriskt kaos splittrar (s)

Makthavare.se kan i dag avslöja att det inte bara är ordförandestriden som sliter sönder det socialdemokratiska partiet. Den planerade sammanslagningen av riksdagskansliet och partihögkvarteret har kört fast och splittrar partiledningen som inte förmått enas om hur den nya kansliorganisationen ska se ut.

På den senaste socialdemokratiska partikongressen, som hölls i Älvsjömässans lokaler, där det då nyligen genomförda rådslaget om partiets politik slogs fast och konkretiserades i politiska krav och program togs ett minst lika viktigt beslut, fast helt i skymundan. Där beslöt ombuden, efter förslag från partiledningen, att de båda socialdemokratiska kansliorganisationerna på riksdagskansliet och partihögkvarteret på Sveavägen 68 ska slås samman till ett gemensamt kansli.

Efter valförlusten som resulterade i minskade intäkter till partiet på grund av minskat partistöd, som en direkt konsekvens av att (s) tappat en rad riksdagsmandat efter valet, forcerades arbetet med kanslisammanslagningen. Valförlusten ställde alltså utöver den tidigare beslutade sammanslagningen också krav på rejäla nedskärningar och att en del av kanslipersonalen sparkas som en följd av dessa.

Som Makthavare.se tidigare avslöjat har det skapat stor oro hos personalen på både 68:an och riksdagskansliet, och tvingade till slut [[Ibrahim Baylan]] och [[Sven-Erik Österberg]] att skriva ett gemensamt mail till de anställda för att gjuta olja på vågorna och stilla deras oro.

Men nu kan Makthavare.se avslöja att det inte bara är den påtvingade besparingen som skapat problem. Enligt vad en källa på den socialdemokratiska partistyrelsen berättat för Makthavare.se kräver sammanslagningen och den nya gemensamma kansliorganisationens utseende och bemanning ett beslut av partiledningen, innan det kan läggas ett formellt varsel från ledningens sida med besked om hur många anställda det är som förlorar jobbet.

Detta varsel har ännu inte lagts, fast det redan borde ha presenterats för att hålla uppe tempot i arbetet med sammanslagningen. Enligt uppgift har fackklubbens styrelse på riksdagskansliet flera gånger krävt besked från kanslichefen om hur stort varslet blir, räknat i antalet personer. Men något sådant besked har fackklubben trots upprepade påstötningar ännu inte fått. De socialdemokratiska kanslitjänstemännen svävar alltså fortfarande i ovisshet om vad som kommer hända med deras jobb. Och anledningen till det är att partiledningen inte kunnat enas om ett formellt beslutet om hur stor den nya organisationen ska vara och hur den ska se ut. Det slutliga beslutet om hur bemanningen kommer se ut och vilka det är som får sparken ska tas efter förhandlingar med fackklubben. Men för att dessa ska kunna konkretiseras krävs ett varsel som redovisar hur många anställda det är som ska sägas upp.

Enligt vad en källa med god insyn i den informellt mycket mäktiga gruppen av distriktsombudsmän – kallad 26-manna – berättar har denna grupp ställt krav på att få del av de gemensamma kansliresurserna. Syftet sägs vara att stärka de regionala partiorganisationerna ute i landet, genom att distriktsexpeditionerna ges ekonomiska resurser att anställa mer personal som ska lyda direkt under respektive distriktsombudsman, alltså de som tillsammans bildar 26-manna. Dessa pengar, uppger källan, vill ombudsmännen plocka från det redan bantade riksdagskansliet, som därmed avlövas på ännu mer resurser än vad som krävs efter de minskade inkomsterna som kommer sig av de förlorade riksdagsmandaten.

Och det är här det har kört fast. Enligt vad Makthavare.se erfar ska riksdagsgruppens ledning ha satt ned foten och vägrat gå med på de ytterligare besparingar som ombudsmännen i 26-manna vill lägga på dem. Och de som alltså får medla mellan riksdagsgruppen och partiombudsmännen – det verkställande utskottet och partistyrelsen – har inte lyckats nå enighet om hur en kompromiss ska se ut.

På ena sidan i denna organisatoriska strid, som kommit som en kalldusch för vu:t och partistyrelsen, står 26-manna ytterst anförda av partisekreteraren Ibrahim Baylan och partikassören [[Tommy Ohlström]] på 68:an, på vars axlar det alltså ligger att hitta en kompromiss tillsammans med gruppledaren för riksdagsgruppen, Sven-Erik Österberg, som vid sin sida har kanslichefen för riksdagskansliet – [[Katinka Hort]]. De förstnämnda har ett intresse av att göra sig till talesmän för dels partikansliet på Sveavägen 68 och dess resurser, men också i förlängningen för för 26-manna som organisatoriskt sett är inordnade under deras hatt. De båda sistnämnda har i sin tur att tala för riksdagsgruppens ledamöter som slåss för att försvara sina stabs- och kansliresurser.

Enligt [[Cecilia Eklund]], pressekreterare på partistyrelsen, stämmer inte de uppgifter som Makthavare.se fått. Att arbetet skulle ha gått i stå har hon inte hört talas om innan.
- Vi arbetar enligt den tidsplan som gemensamt beslutats om, säger hon när Makthavare.se söker henne för en kommentar.
Beslutet om den nya organisationen kommer att fattas när partistyrelsen sammanträder den 3/12 och eventuella varsel kommer att kunna läggas först efter det. Uppgifterna om att det var planerat att lägga ett varsel redan tidigare stämmer över huvud taget inte, enligt Eklund.

Men flera uppgifter som kommit redaktionen för Makthavare.se till del oberoende av varandra pekar alla i samma riktning. Och det är att 26-mannas krav på mer pengar ut i landet har kastat grus i maskineriet på ett sätt som inte var planerat. Och mitt upp i allt detta dras nu partiet också med en partiordförande som är en lame duck efter att hon meddelat att hon avgår på extrakongressen om några månader. [[Mona Sahlin]] uppges därför ha svårt att avgöra tvisten mellan de båda grupperna, eftersom hon tar sin Mats ur skolan samtidigt som den nya – ännu inte fastslagna – kansliorganisationen ska träda i funktion. Just nu verkar det till och med som om inte ens Katinka Horts omvittnat djupa ekonomikunskaper och erfarenheter från finansdepartementet – hon har en doktorsgrad i nationalekonomi – kan lösa upp det kniviga läget som gått i baklås i väntan på en ny partiordförande, som till slut alltså är den person som kan bestämma vart skåpen – eller snarare skrivborden – ska stå.

Kommentera