Falkvinge avgår som piratpartiledare

[UPPDATERAD] [[Rick Falkvinge]] meddelade i dag via Twitter och sin webbplats att han efter fem år avgår som partiledare för Piratpartiet.

I en webbsändning via Bambuser tog den tidigare vice partiordförande [[Anna Troberg]] över ledartröjan och axlar ansvaret för att leda partiet som trots de tidigare heta debatterna om fildelning och FRA inte kommit in i riksdagen. Piratpartiets största framgång hittills kom i valet till Europaparlamentet 2009. Då fick de över sju procent av rösterna och ett mandat (ytterligare ett tillkom senare efter regeländringar rörande mandatfördelning).

Falkvinge grundade Piratpartiet den 1 januari 2006 och har under sin ordförandeperiod flera gånger kritiserats från partimedlemmar för bland annat jäv och toppstyrning.

Falkvinge kommer, enligt ett pressmeddelande, att finnas kvar i partiets ledning men planerar i huvudsak att fokusera på att ”sprida piratideologin vidare i Europa”.

– Jag har tidigare bland annat tvingats tacka nej till flera internationella föreläsningsuppdrag på grund av tidsbrist, men nu blir det ändring på det, säger Rick Falkvinge. Piratrörelsen växer, det är viktigt att de här frågorna även tacklas internationellt och jag har massor av erfarenhet att ta med mig ut utanför den svenska arenan.

Anna Troberg har en bakgrund som bokförlagschef och har bland annat skrivit romanen ”Chefer från helvetet” under pseudonymen Rosetta Sten. Dessa erfarenheter hoppas hon nu kunna använda i sitt arbete som partiledare.

- Piratpartiet behövs och har mycket kvar att ge, säger Troberg. Jag ser fram emot att den här nya och spännande utmaningen. Jag känner mig redo att föra partiet framåt, men det är naturligtvis upp till styrelsen att besluta om de vill ge mig ett mer långsiktigt fortsatt förtroende.

Kommentera