Kandidatkollen: Sven-Erik Österberg

[UPPDATERAD] Makthavare.se granskar de hetaste namnen till att bli ny socialdemokratisk partiordförande. Först ut är favorittippade [[Sven-Erik Österberg]].

Österberg tros ligga bra till att ta över som partiledare, dels utifrån formella meriter som regeringserfarenhet, riksdagsplats, VU-ledamot och förankring i partiorganisationen – men också genom att inte sticka ut åt något håll. Enligt Aftonbladet (2011-01-11) är han den ende av dem som nämnts i spekulationerna som finns kvar. Och i Dagens Nyheter (2011-01-12) säger han själv att, om han skulle få frågan från valberedningen, han då ska göra “ett väldigt, väldigt noggrant övervägande”.

Frågan är om det ens är möjligt att bli mer arketypisk som socialdemokrat än Sven-Erik Österberg. Han är man, är över 50, har en trygg arbetarbakgrund samt har varit fackligt och kommunpolitiskt aktivt. Politiskt är han huvudsakligen oprofilerad (närmast är en fördel i sammanhanget), men har erfarenhet av finans- och arbetsmarknadsfrågor – vilket väger tungt inom socialdemokratin.

Så vem är då egentligen Sven-Erik Österberg? Av hans cv kan man utläsa att han arbetade som skogsarbetare på dåvarande Domänverket i Skinnskatteberg 1974-1984, var lokalombud för Skogsarbetareförbundet i Fagersta 1984-1991 och kommunalråd i Skinnskatteberg 1991-1994. 1994 valdes han in i riksdagen och hann under tio år sitta med i lagutskottet (1994-1996), finansutskottet (som ledamot 1996-2000 och som ordförande 2002-2004) och arbetsmarknadsutskottet (ordförande 2000-2002). Mellan 2004-2006 var Österberg biträdande finansminister (med kommunerna och finansmarknaden i sin portfölj), för att efter valförlusten 2006 återvända till riksdagen och arbetsmarknadsutskottet där han var vice ordförande fram till 2008. I maj det året axlade han rollen som partiets gruppledare. Sedan 1995 är Sven-Erik Österberg distriktsordförande för socialdemokraterna i Västmanland och sedan 2007 sitter han i partiets verkställande utskott.

Kort sagt har han gått den långa vägen och har i dag en stabil position, väl förankrad såväl bland socialdemokratins gräsrötter som dess högsta ledning. Denna stabila position kom väl till pass efter valförlusten 2006 då han parades ihop med det skånska stjärnskottet [[Luciano Astudillo]] för att leda partiets rådslagsgrupp om arbete. Gruppen presenterade flera radikala förslag, bland annat om vad som i allt utom namnet var ett svar på det danska flexicurity-systemet, som framförallt Astudillo frontade.

Blir Österberg s-ledare är det inte osannolikt att Astudillo, som inte fick något förnyat riksdagsmandat 2010, får en nyckelroll på partihögkvarteret. En annan som kan tänkas få en framskjuten roll i Österbergs stab är hans tidigare statssekreterare [[Katinka Hort]], doktor i nationalekonomi som bland annat forskat om bostadspolitik. I dag är hon kanslichef för socialdemokraterna i riksdagen. Hort lär då bli kollega med [[Marie Martinsson]], för närvarande handläggare av arbetsmarknadsfrågor på s-riksdagskansliet och en person som Österberg har ett gott öga till.

Sven-Erik Österberg ses såväl allmänt som inom inom partiet som en traditionell mittensosse. Bedöms ha få fiender och en förmåga att övertyga och få folk med sig. Enligt Dagens Nyheter (2010-11-17) har partidistriktet i Västmanland genomgått schismer och till med splittrats under hans ordförandeskap. En anonym källa i partidistriktet säger till DN att Österberg hade kunnat visa tydligare ledarskap, men var konflikträdd.

Aftonbladets ledarsida (2011-01-11) konstaterade [[Karin Pettersson]] att Sven-Erik Österberg i valet 2010 var ansvarig för jobbpolitiken; en av de frågor där valet förlorades. “Blir han vald är det förmodligen som Socialdemokraternas svar på [[Bo Lundgren]]”. Tidningen anser inte att han håller måttet och menar att “startfältet bör breddas”.

Detta kan ställas mot vad Svenska Dagbladet (2011-01-12) slår fast på ledarplats: “Ibland är faktiskt den där grå typen precis rätt. Det är när alla andra är otänkbara.”

Österbergs absolut största tillgång verkar vara förmågan att ena och hålla ihop partiet, vilket även Aftonbladets ledarsida medger. Till Expressen (2011-01-11) säger [[Ulf Bjereld]], s-märkt professor i statsvetenskap, att Österberg “kan accepteras av både högern och vänstern i partiet och kan även hålla ihop land och storstad”.

Själv har Österberg hänvisat frågor om han är intresserad av ordförandeposten till partiets inre arbete och valberedningen, men har inte avsagt sig kandidatur. Till DN säger han att [[Mona Sahlin]] inte fick någon riktig chans som partiledare och att man bör dra lärdomar av hur hennes ställning undergrävdes. “Det är väldigt viktigt att det finns utrymme för en partiordförande att pröva saker, så att det inte uppstår interna debatter så fort det sägs någonting”. Samtidigt säger han att socialdemokraterna nu ska tillbaka till att föra en trovärdig politik kring arbetets värde, och använder ofta ordet “trygghet” när han formulerar vilken politik han vill se.

Den 18 februari kommenterade Österberg i TV4Nyheterna [[Mikael Damberg|Mikael Dambergs]] utspel, som tolkats som en kandidatur, med att han han var lika intresserad av att ställa upp för partiet och ville också ”vara med in i framtiden”.

Ljeplav: Enligt Makthavare.se:s reverserade valpejl ligger dessa partier Österberg närmast: s (87%), v (72%), mp (60%), sd (43%), c (37%), kd (35%), fp (32%), m (29%).

Odds: Ladbrokes 3,5 – Unibet 2,45.

Makthavare.se:s bedömning: En kompromisskandidat som inte alienerar någon av partiets kärnväljare, men knappast heller lockar några nya stora skaror till valbåsen. Några större omställningar av s-politiken lär knappast ske under hans ordförandeskap. Ett starkt värnande av arbetslinjen och stabila statsfinanser är att vänta. Sannolikheten att Sven-Erik Österberg väljs får betraktas som hög. Vid en eventuell ny valförlust 2014 lär han, då 59, dock knappast få förnyat förtroende.

Kommentera