Kandidatkollen: Pär Nuder

[UPPDATERAD] Näste person till granskning i Makthavare.se:s serie om s-ledarkandidaterna är tidigare finansminister [[Pär Nuder]].

Pär Nuder, av vissa kallad ”Nutte”, har en bakgrund i juridikstudier och är född in i politiken genom pappa Ants Nuder som var s-tjänsteman i regeringskansliet. Vid 13 gick Pär Nuder med i SSU, vid 19 blev han kommunstyrelseledamot i Österåker. Parallellt med kommunpolitiken hann Nuder även med att vara ordförande i Stockholms läns SSU-distrikt samt sitta med i SSU:s förbundsstyrelse.

I mitten av 1980-talet blev han tjänsteman och politiskt sakkunnig på justitiedepartementet samt sedermera talskrivare åt [[Ingvar Carlsson]]. År 1994 valdes han in i riksdagen och blev ledamot av justitieutskottet. När partiordförandeskapet 1996 togs över av [[Göran Persson]] blev Nuder Perssons statssekreterare och bollplank i utformandet av saneringspolitiken. För detta har han kommit att klassas som högersosse.

Efter valet 2002 uppgraderades Pär Nuder till samordningsminister och 2004 blev han finansminister. Under mandatperioden 2002-2006 var han även tillförordnad försvarsminister 2002 och tillförordnad kulturminister 2004. Hans inflytande över regeringspolitiken var mycket påtagligt. I sin dokumentär om Göran Persson drev journalisten [[Erik Fichtelius]] rent av tesen att det egentligen var Nuder som ledde landet genom sin nära relation till partiledaren och statsministern. Detta har tillbakavisats av Nuder som sagt att “personliga insatser alltid övervärderas” samt att han i själva verket sedan tonåren haft en närmare relation med [[Mona Sahlin]] än med Persson.

Detta redogör han även för i memoarboken Stolt men inte nöjd från 2008 där han beskriver att relationen med Persson började knaka i fogarna när Nuder blivit finansminister. På ett regeringssammanträde våren 2005 skällde Göran Persson ut Pär Nuder inför de andra ministrarna. När Nuder reste sig för att gå fräste Persson “Om du går nu så kommer du inte tillbaka”. Efteråt ska Nuder ha gett igen i enrum. “Jag har ställt upp för dig i vått och torrt! Jag har slängt mig framför tåget för din skull! Jag har tagit så mycket skit för dig! Och så gör du så här mot mig – förödmjukar mig inför hela regeringen. Fy fan!” Efter det blev deras relation aldrig densamma. ”Till slut hade även jag drabbats av HSB – Han Som Bestämmer”, konstaterar Nuder i boken.

2005 fick Pär Nuder trots detta plats i socialdemokraternas verkställande utskott och blev efter valet 2006 partiets ekonomisk-politiske talesman. Många anser att Nuder hade stor del i valfiaskot då (s) varken kunde hantera den jobblösa tillväxten eller de nya moderaternas kampanjmetoder. I sina memoarer hävdar dock Nuder att han var emot idén om rödgrönt samarbete, att han ifrågasatte prioriteringen att återställa a-kassan, samt varnade för ett val som handlade om skatter.

Hur det än låg till så valde vännen Sahlin att 2008 peta honom från talesmannaposten och ersätta honom med [[Thomas Östros]]. Ett år senare meddelade Pär Nuder att han lämnade sitt riksdagsuppdrag.

Nuder är en erkänt skicklig debattör som – högerstämpeln till trots – allt som oftast tagit till klassretorik. Han har dock genom åren låtit undslippa sig en och annan groda. Vid ett berömt tillfälle 2004 kallade han 40-talistgenerationen för ett ”köttberg”, något kristdemokraterna utnyttjade i en negativ kampanj under valrörelsen 2006. Uttalandet ska även ha fått Persson att gå i taket.

Nuder har upprepade gånger lämnat besked att han har lämnat politiken och inte står till förfogande. I ett mejl till TT skriver han: ”Jag vill inte och kommer inte att kandidera. Det vet också valberedningens ordförande [[Berit Andnor]], som jag har talat med. Hon kan bekräfta att jag inte står eller kommer att stå till förfogande.”

Enligt Expressen är dock detta bara en dimridå och i själva verket sägs han bedriva en hemlig kampanj för att bli partiledare. Kampanjen påstås skötas i huvudsak av [[Jan Larsson]] (tidigare statssekreterare hos Göran Persson, i dag kommunikationsdirektör på Nordea), [[Sten Olsson]] (tidigare statssekreterare hos Nuder) samt [[Katrin Kielos]] (ledarskribent på Aftonbladet). Allt detta har tillbakavisats.

Hans namn sägs även drivas av folk i partiets Skånedistrikt, enligt [[Torbjörn Nilsson]] på Fokus dels pga ”lockelsen att bli kungamakare eftersom också en kung är återbetalningsskyldig, dels övertygelsen att Nuder är den strategiskt skickligaste kandidaten”. Förespråkas även av Östra Smålands ledarsida, där tidigare statsrådsberedningskollegan [[Peter Akinder]] jobbar.

Bland Nuder-supportrarna finns även, menar Expressen, [[Ulrica Messing]] (tididare s-statsråd och nu entreprenör), [[Margareta Winberg]] (före detta vice statsminister och nu styrelseordförande i Svenska Spel), [[Peter Hultqvist]] (riksdagsledamot från Dalarna), [[Håkan Juholt]] (riksdagsledamot från Kalmar) samt [[Heléne Fritzon]] (ordförande för socialdemokraternas Skånedistrikt).

Kuriosa: Pär Nuder gjorde i tonåren rösten till rollfiguren Peter i den svenska dubbningen av den tecknade filmen Landet Narnia.

Odds: Ladbrokes (i.u.) – Unibet 5,0.

Makthavare.se:s bedömning: Givet Nuders kategoriska och konsekventa förnekanden om att han skulle vara intresserad av partiledarskapet, finns det nog skäl att ta honom på allvar. Å andra sidan är det i socialdemokratin kutym att säga nej utåt, men svara ja om frågan väl kommer från valberedningen. Det som talar till hans fördel, utöver gedigen erfarenhet och högt förtroende bland många partiaktiva, är hans traditionellt socialdemokratiska ledarstil. “Han kan i princip kliva rätt in och vara generalen i partiet”, säger statsvetaren och socialdemokraten [[Stig-Björn Ljunggren]] till Aftonbladet. Mot Nuder talar bristen på riksdagsplats, den tidigare när kopplingen till Persson och valförlusten 2006 samt hans brist på karisma.