Kandidatkollen: Veronica Palm

Makthavare.se riktar denna gång sökarljuset på [[Veronica Palm]], vars namn ofta kommer upp i mediespekulationerna kring vem som ska ta över som socialdemokratisk partiledare.

Palm är född 1973 och uppväxt i Kisa och Linköping, där hon tog studenten 1991. Hon läste samhällsvetenskap vid en folkhögskola i Linköping och kvinnovetenskap vid Linköpings universitet. Via sitt engagemang i SSU fick man upp ögonen för henne i regeringskansliet och 1996 plockades hon in som politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Ganska snart flyttade Veronica Palm dock tillbaks till Linköping och arbetade där för LO fram till 1998. Då blev hon ledamot i Europaparlamentet där hon satt ett år. 1999 till 2002 jobbade hon på en NGO i Stockholm. Sedan 2002 har hon varit riksdagsledamot, invald för Stockholms kommuns valkrets.

Palm var vice ordförande för socialförsäkringsutskottet 2008-2010 och ledamot av utrikesutskottet 2002-2008. Sedan valet 2010 är hon vice ordförande för och s-gruppledare i skatteutskottet. Hon är även bl a ledamot av krigsdelegationen sedan 2008. Under en period var hon socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson.

Hon är i dag ledamot i partistyrelsen samt ordförande för socialdemokraterna i Stockholms stad (Stockholms arbetarekommun), vilket gör att hon knappast saknar samtalsämnen med maken [[Roger Mogert]] som är oppositionsborgarråd i Stockholms stadshus.

På sin blogg etiketterar hon sig själv som icke ”tråk-sosse”. Andra menar att hon tillhör partiets vänsterflygel.

Spekulationerna om henne som partiledarämne har hon varit återhållsam med att kommentera. Till TT sa hon i januari: “Det är väl kul när människor ser vad man gör för någonting. Att vara politiker är inget glamouröst jobb, det är rätt mycket slit.” I tidigare intervjuer har hon hänvisat till både betänketid och valberedning, men inte uttryckligen tackat nej.

På sin blogg kommenterar inte Palm spekulationerna om sin eventuella kandidatur. Det närmaste man kommer är ett nyårslöfte om att göra sitt yttersta “för att vara en riktig oppositionspolitiker, en som är i opposition mot orättvisor, vart helst de dyker upp och vad än skälet är”.

Trots sin relativa ungdom och avsaknad av statsrådserfarenhet har Veronica Palms namn envists förts fram i mediespekulationerna kring vem som ska ta över partiledarrollen efter [[Mona Sahlin]]. Även spelbolagens odds talar för henne. Och i en opinionsmätning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen om vem av Palm, [[Sven-Erik Österberg]], [[Pär Nuder]] och [[Mikael Damberg]] som bedöms ha störst chans att leda (s) till seger i riksdagsvalet 2014, svarade 25 procent av de tillfrågade Veronica Palm.

På sin 38-årsdag i veckan kom en födelsedagspresent från [[Göran Greider]] som på Dala-Demokratens ledarsida lanserade Palm som sin kandidat till partiordförande, Österberg som partisekreterare och [[Leif Pagrotsky]] som ekonomisk talesperson.

Hon har dock också skarpa kritiker, bl a i partiets gamle kommunikationschef – numera pr-konsult [[Harald Ullman]]. I Aftonbladet skrev han i november 2010 att Palm “dessvärre inte förstått varför socialdemokratin varit en unikt dominerande politisk kraft i vårt land”. Ullman bedömer dock inte pratet om Veronica Palm som partiledare som allvarligt menat, utan endast syftande till att ge henne “ledarskapet i en stark vänsterfraktion och maximera deras inflytande”.

Ljeplav: Enligt Makthavare.se:s reverserade valpejl ligger dessa partier Palm närmast: s (82%), v (78%), mp (67%), sd (33%), kd (29%), c (28%), fp (26%), m (24%).

Odds: Ladbrokes (i.u.) – Unibet 3,5

Makthavare.se:s bedömning: Av allt att döma är inte Veronica Palm att betrakta som en seriös ordförandekandidat. Mot henne talar bland annat att hon så tydligt hör till en falang i den ständigt pågående maktstriden inom socialdemokratin, och därmed inte lär kunna ena partiet. Också det faktum att socialdemokraterna i Stockholm under hennes ledning gjorde ett historiskt dåligt val 2010, där partiet fick 25 mandat i kommunfullmäktige – att jämföras med moderaternas 38, talar till hennes nackdel. Men skulle socialdemokraterna ändå trots det bestämma sig för att överraska och satsa på en rikspolitiskt tämligen oförstörd kraft, då kan Veronica Palm mycket väl vara ett aktuellt namn.

Kommentera