Leif Pagrotsky och Anders Björck om Strindberg vs Linné

Regeringen satsar 200 000 på Strindbergsåret – Linnéåret fick 27 miljoner. Detta rapporteras i det senaste numret av Fokus. Makthavare.se kan här redogöra för ett sammandrag av kommentarerna från Leif Pagrotsky (s) och Anders Björck (m).

[[Leif Pagrotsky]] (s) var minister för kultur, utbildning och forskning mellan 2004 och 2006. Hans företrädare på kulturministerposten, [[Marita Ulvskog]] (s), tyckte inte att det var statens uppgift att ge pengar till ett jubileum för Carl von Linné (1707-1778) , som skulle äga rum 2007 då det var 300 år sedan denne föddes.

Sedan Leif Pagrotsky tillträtt den 1 november 2004 blev det annorlunda. Pagrotsky engagerade sig starkt för Linnéåret 2007.

I dag tycker han att regeringen borde stödja Strindbergsåret 2012.

Om Linnéåret säger Pagrotsky:

- Det var redan från början helt solklart för mig att vi skulle delta i jubiléet. Jag hade ju både kultur och vetenskap och Sverigefrämjande på mitt bord. En huvudfråga var hur man skulle hålla ihop satsningen. Om det ska bli något så måste det vara en helhet med egna pengar.

Pagrotsky är upprörd över att den borgerliga regeringen inte har uppmärksammat Jussi Björling. Den 2 februari var det 100 år sedan sångaren föddes.

- Det är skandalöst att regeringen schabblade bort Jussi Björling-jubiléet. Han var kanske 1900-talets störste tenor. Vi har sumpat det.

Om Linnéjubiléets ordförande [[Anders Björck]] (m), som berättat att han -skämtsamt – ”utpressat” minister Pagrotsky för att få pengar till Linnéåret säger Pagrotsky:

- Jag har inget minne av den händelsen, men jag minns att det var en sammankomst i Göteborg med anledning av Ostindiefararen, Jag skulle tro att historien är en aning kryddad.

Leif Pagrotsky understryker den dåvarande regeringens intresse och engagemang för Linnéåret. Det finns ledtider som gör att de statliga pengar man vill satsa på något dröjer i vissa lägen. Men regeringens grundhållning var att Linnéåret var viktigt.

- Det är viktigt att inte läsarna bibringas uppfattningen att det var på något annat sätt.

Anders Björck (m), var landshövding i Uppsala 2003-2009 och starkt pådrivande för Linnéåret. Kulturminister Marita Ulvskog sa nej till statliga pengar till ett Linnéjubileum.

Vad kände du när Ulvskog sa nej?

- Jag tänkte att det var märkligt. Jag tänkte att det officiella Sverige inte har en aning om hur stor Linné är utomlands. Man blev förvånad, det kändes tungt.

När Pagrotsky efterträdde Marita Ulvskog gjorde Linnéfolket en ny uppvaktning.

”Vi” var Anders Björck och landshövdningen i Kronoberg [[Lars-Åke Lagrell]], vars mandat skulle gå ut 2006, varför det var bråttom att handla.

- Vi var uppe hos Leif Pagrotsky och blev vänligt bemötta men man lät oss förstå att saker skulle ta tid. Så vi bildade en interimskommitté och körde över regeringen på ett vänligt sätt. Vi ställde dem inför fait accompli. Vi drev på departementet, skickade mycket skrivelser.

- Jag kommer ihåg ett möte på Ostindiska kompaniet 2005 i Göteborg. Där satt hela göteborgseliten och Leif Pagrotsky var där. Han är ju göteborgare. Jag sa att vi behövde pengarna. Pagrotsky ropade skämtsamt: ”Förhandlar du inför hela Göteborg? Det är ju utpressning!”. Jag svarade: ”Det finns inget bättre än utpressning för att få pengar i politiken.”

- Jag blev sur. Så jag gick på [[Thomas Östros]] (dåvarande näringsministern, red:s anmärkning). Det var den 6 december 2006. Jag minns datumet därför att det var ett firande av att det var exakt 250 år sedan kungafamiljen flyttade in på Stockholms slott. Östros är ju från Uppsala. Jag sa vänligt till honom: ”Hördudu, vill du ha intellektuellt smörj i din egen hemstad?” Jag stod där i frack och ordnar och jag ska aldrig glömma Östros svar: ”Jag förstår vad du menar och jag börjar köpa ditt resonemang”.

- Vi hade hjälp av att miljöfrågorna hade blivit stora då.

Vad hade hänt om inte staten hade kommit ombord?

- Då hade det blivit ett lokalt jubileum i Uppsala. Ett rent universitetsjubileum.

Vad gjorde ni rätt?

- Vi hade ett tydligt budskap. Ett: Linné var den förste ekologen. Två: han var den mest kände svensken. Tre: han var och är en förebild.

Vilka andra framgångsfaktorer fanns?

- Vi kom igång tidigt och såg till att vi hade ekonomiska muskler.

Men ni hade ju inga pengar från början?

- Nej, men vi utvecklade projektet i takt med att vi fick pengar. Och jag höll benhårt i pengarna.

Vad är förutsättningen för att man ska lyckas med ett jubileum?

- Personerna måste vara internationellt kända. De måste vara unika på något sätt. och de måste vara färgstarka.

Det är väl både Strindberg och Jussi Björling?

- Ja, i högsta grad!

- Sen krävs det att någon eller några jobbar livet ur sig. Efteråt ser det kanske ut som om det var lätt att få den japanske kejsaren att komma till Uppsala. Det var det inte. Det är ett ohyggligt arbete man måste göra för en sån sak som Linnéjubiléet. Efteråt är det många som vill vara med och ta äran.

- Jag dokumenterade vad vi gjorde hela tiden också, det är viktigt.

Vad är ditt råd till den moderata regeringen och kulturministern angående August Strindberg och Jussi Björling?

- Det är för sent för dem. Kolla vilka som firar jubileum 2014 och 2015 istället.

* * *

Fotnot: En beskrivning av hur Linnéjubiléet drevs fram finns i boken Ung man fyller 300 år, av Peter Stjernström.

Kommentera