Hallå där, Rebecka Carlsson

I helgen valde Grön Ungdom nya språkrör. Makthavare.se passar därför på att ta pulsen på [[Rebecka Carlsson]], som tillsammans med [[Björn Lindgren]] nu leder Miljöpartiets ungdomsförbund.

Först en klassisk sportfråga- hur känns det?

- Oerhört roligt, spännande och utmanande på samma gång! MP har ju gått från att vara minst till tredje störst i Riksdagen och Grön Ungdom fördubblade sitt medlemsantal på bara månader i höstas. Det liksom rådande samhällsutveckling ställer höga krav på hårt arbete, nytänk och resultat.

Berätta om dig själv, vem är Rebecka Carlsson?

- Jag är född i Svartedalens naturreservat på västkusten, spelade musik och teater under uppväxten och bestämde mig för att engagera mig i klimatfrågan efter att ha hamnat i väpnade konflikter indirekt orsakade av klimatförändringar i norra Mali efter gymnasiet. Sedan dess har jag startat och drivit olika NGO´s, studerat, startat företag, varit ungdomsrepresentant i regeringsdelegationer till FN-kommissioner för hållbar utveckling och bestämde mig för 1,5 år sedan att också gå in i partipolitiken.

Du säger i pressmeddelandet som gick ut i helgen att du kommer att ta ett stort ansvar för att Miljöpartiet tar de sista viktiga stegen till att bli det statsbärande partiet med ny, grön och smart politik. Vilka steg är det vi kommer att se?

- De sista viktiga stegen från att uppfattas som alternativa till det smartaste alternativet. Vi ska vara agendasättande och lösningslevererande brett. Partiprogramsrevideringen ska få kick-starta en än mer aktiv idédebatt inom partiet och med andra partier och samhällsaktörer. Vi ska helt enkelt utveckla vår vision tills vi tydligt kan beskriva hur det Sverige och den värld vi vill se ser ut och känns och vilka lösningar som bäst tar oss dit. Forskningsbaserad utvärdering känns viktigt här. Vi måste kunna garantera att de politiska lösningar vi föreslår ger de effekter vi utlovar.

Vilket är ditt smartaste miljötips?

- Att säkra ny, grön och smart politik som gör det lättare att leva ansvarstagande och medvetet. Boendet, bilen och biffen är de största utsläppskällorna och individuellt ansvarstagande är oerhört viktigt men jag tror att vi kommer att se tillräckliga förändringar först när människor har goda alternativ tillgängliga. Det är det jag vill säkra.

Kommentera