Kandidatkollen: Leif Pagrotsy

Näste man till rakning (!) i Makthavare.se:s granskning av socialdemokratiska partiledarkandidater är [[Leif Pagrotsky]] som i dag är riksdagsledamot för Göteborgs kommun sedan 2002 och ledamot i Riksbanksfullmäktige. Han har genom åren hunnit vara såväl statssekreterare som handels-, närings-, utbildnings- och kulturminister.

Som liten kallades Leif Pagrotsky kallades för ”professorn” och var en av pristagare i nutidsorienteringen 1967. Han tog så småningom både en civilekonom-examen och en pol. mag i Göteborg på 70-talet. Innan politiken arbetade han som ekonom på riksbanken och var även utlånad till OECD i Paris under några år.

År 1990 efterträdde han [[Klas Eklund]] på den politiska tjänsten som planeringschef i finansdepartementet. Efter socialdemokraternas valnederlag 1991 övergick han till en tjänst i den socialdemokratiska riksdagsgruppens kansli. När (s) återkom i regeringsställning 1994 utnämndes Pagrotsky till statssekreterare i finansdepartementet. 1996-1997 var han statsråd i statsrådsberedningen med ansvar bland annat för vapenexportfrågor; handelsminister vid närings- och handelsdepartementet 1997-1998 och vid utrikesdepartementet 1998-2002. Han var näringsminister 2002-2004 samt utbildnings- och kulturminister 2004-2006.

Pagrotsky var en av de ledande s-företrädarna på nej-sidan inför folkomröstningen om euron 2003. I [[Erik Fichtelius]] SVT-dokumentär om [[Göran Persson]] framgår att den dåvarande s-ledaren under och efter EMU-kampanjen var bitter och arg på sin näringsminister och anklagade honom för att skada regeringen. Själv menar Pagrotsky att man hade en uppgörelse om hur man skulle förhålla sig under kampanjen och att han aldrig bröt uppgörelsen.

Efter att socialdemokraterna förlorat valet 2006 fungerade Leif Pagrotsky som sitt partis kulturpolitiske talesperson och har ofta synts på premiärer och de mest oväntade sammanhang, något som gjort honom populär och något av en kultfigur långt utanför de socialdemokratiska väljarkretsarna. Han fick hela 12 413 personkryss i Göteborg 2010. Efter valet slutade han dock som talesperson och fick en, med hans egna ord, friare roll inom partiet.

I en krönika i Göteborgs-Posten skrev han i februari att (s) borde lära sig av Tony Blair och New Labour, och bli ”ett öppnare, mer lyssnande och utåtriktat parti, mer uppmärksamhet på tidens stora frågor som världsekonomin, kunskapssamhället, EU, klimatet, internationaliseringen, med mer engagemang kring den långsiktiga tillväxten”. Dessutom borde socialdemokratin, enligt Pagrotsky, ”bejaka både alla människors vilja att få det bättre och deras önskan om ett anständigt samhälle också för andra än en själv”.

Och även om detta för många nog uppfattades som en programförklaring så har han varit väldigt avvisande när ordförandefrågan kommit på tal. För TV4 uppgav han att “Ingen vettig människa vill bli partiledare”.

Han förespråkas av NSD:s, VF:s och Aftonbladets ledarsidor, samt – lite mer oväntat – av tidningen Cafés nätredaktör.

Även en Facebook-kampanj – Paxa Paggan – driver hans namn.

Enligt vissa uppgifter föreslår, med bara 17 dagar kvar till kongressen, de sju s-distrikten i Västsverige gemensamt Pagrotsky som partiledare. Samtidigt uppger Aftonbladet att han kan komma att bli socialdemokraternas nye ekonomiske talesperson, som en del i en uppgörelse mellan de stridande fraktionerna i partidistrikten. Själv har Pagrotsky vägrat att kommentera uppgifterna att han blivit nominerad.

Ljeplav: -

Odds: Labrokes 7,0 – Unibet ?.

Makthavare.se:s bedömning: Leif Pagrotsky förekom tidigt i spekulationerna som ny partiledare, men betraktades aldrig som någon huvudkandidat. Detta förändrades delvis när Aftonbladets ledarsida listade honom som av en av tre lämpliga, vid sidan av [[Anders Sundström]] och [[Mikael Damberg]]. Han beskrevs då som en skicklig ekonom med internationell utblick, samt som en nyfiken och självständig tänkare. Trots det tas han av många inte riktigt på allvar. Mot honom talar möjligen också hans ålder. Valberedningen har slagit fast att nästa s-ledare ”ska kunna leda partiet i flera val”, och som frilansjournalisten [[Mats Engström]] konstaterat fyller Leif Pagrotsky 63 valåret 2014. Han satt i regeringen när (s) förlorade valet 2006, men hade inte något operativt ansvar för vare sig den valrörelsen eller den 2010. Pagrotsky har, sin framskjutna position inom partiet till trots, inte ingått i verkställande utskottet eller den centrala valledningen.

Kommentera