Små förändringar i väljaropinionen

Som Makthavare.se tidigare redovisat finns det flera olika sammanställningar av opinionsundersökningar i Sverige. Här brukar vi redovisa Svensk Opinion, men det finns även Svensk väljaropinion som Novus gör för Ekot, och statsvetarprofessor [[Henrik Oscarsson|Henrik Ekengren Oscarssons]] poll of polls.

Skillnaderna i utfall beror dels på vilka opinionsinstituts mätningar som tas med i sammanställningarna (vilket i sin tur beror på att instituten ställer delvis olika frågor och att vissa bedöms som mer trovärdiga än andra), men också olika viktningar av resultat spelar in.

Några gemensamma drag man kan se är att gapet mellan de politiska blocken fortsätter att krympa, men i långsammare takt. Dessutom tycks kristdemokraterna ha parkerat under fyraprocentspärren (3,9 enligt Svensk Opinion, 3,6 enligt Svensk väljaropinion).

Henrik Ekengren Oscarsson konstaterar att i hans sammanställning har allianspartierna tappat ungefär två procentenheter jämfört med september, medan den rödgröna oppositionspartierna gått fram ungefär lika mycket. Avståndet mellan blocken har minskat från drygt 6 procentenheter till knappt 3 procentenheter. Sverigedemokraterna ligger här mycket stabilt kring sexprocentstrecket mycket nära valresultatet från september 2010.

Ser man till Svensk väljaropinion så har de fyra allianspartierna tillsamman 47,8 procent av väljarsympatierna, vilket är en minskning med 0,6 procentenhet jämfört med slutet av mars. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet fick under samma period 45,1 procent, vilket är en liten ökning med 0,2 procentenheter. Uppgången kommer från socialdemokraterna som ökar för andra månaden i rad med 0,9 procentenheter och har nu 31 procent av väljarstödet. Men moderaterna är fortfarande största parti med 33,4 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter.

Räknar man om Svensk Opinions siffror (i illustrationen ovan) till riksdagsmandat blir resultatet så här:

Moderaterna: 122 mandat
Folkpartiet: 24 mandat
Centerpartiet: 17 mandat
Kristdemokraterna: 0 mandat
Socialdemokraterna: 113 mandat
Miljöpartiet: 33 mandat
Vänsterpartiet: 18 mandat
Sverigedemokraterna: 22 mandat

I detta scenario får de rödgröna knapp majoritet över de kvarvarande tre allianspartierna med 164 mot 163 mandat. Sverigedemokraterna skulle i teorin kunna rädda kvar en alliansregering.

Kommentera