Anders Borg meteorolog eller finansminister?

Vädermetaforerna haglade när en Anders Borg i sandaler pratade om dimma och mörka moln som hotar Sveriges ekonomi de närmsta åren.

Seminarium: Hur klarar vi jobben?
Arrangör: Moderaterna
Plats: Wisby Strand Congress & Event
Publik: fullsatt, c:a 800 personer
Budskap: ”Vi är mer bekymrade över Sveriges ekonomi än tidigare, den är stabil just nu, men framtiden är osäker”
Citatet: ”Det har lagt sig en dimma över Visby, det känns också som en dimma lagt sig över Sveriges återhämtning.” ([[Anders Borg]], finansminister)

Det var en avslappnad Anders Borg som höll en nationalekonomiskt tung föreläsning om den svenska ekonomipolitiken. Osäkerhet var seminariets ledord och finansministern påpekade att han är mer orolig för Sveriges ekonomi i dag än tidigare.

– Svensk ekonomi är i en återhämtningsfas där produktion och sysselsättning ökar i god takt, sa Anders Borg och pekade på tre huvudsakliga faktorer som utgör en risk för den svenska ekonomin i framtiden.

– Både hushållen och näringslivet har konsumerat mindre under första kvartalet 2011 än vi räknat med, utvecklingen i USA är oväntat svag och stadsskuldsproblematiken i Sydeuropa är fortfarande problematisk, sa Anders Borg och tog upp Grekland som ytterligare ett bevis på oro i omvärldsekonomin.

Finansministern påpekade att Sveriges ekonomi är stark och att den akuta krisen är avvärjd, men han är orolig för att hösten kan få en mörk inledning.

– Vi kan se att vi kommer att få ett överskott i våra finansiella finanser, dessa överskott ska säkras innan nya reformer kan genomföras. Under 2012 och 2013 hoppas vi kunna genomföra de reformer som vi utlovat, sa Anders Borg och pratade om en fortsatt stark ekonomisk utveckling för Sverige.

– Vi tror att arbetslösheten kommer att gå ned till 5-6 procent, vilket är väl i linje med våra tidigare prognoser. Det här är de bästa siffror vi sett sedan 90-talskrisen och vår potential är att komma ner ytterligare något, sa Anders Borg.

Politisk stabilitet är något som finansministern tycker att Sverige bör eftersträva även fortsättningsvis och uppskattar att vi i Sverige lyssnar på varandra över både parti- och blockgränser. Anders Borg säger att det då är lättare att skapa en politik som är hållbar även på lång sikt.

[[Lena Hagman]], chefsekonom på Almega, fortsatte sedan seminariet. Almegas analyser pekar precis som regeringens på att återhämtningen i världsekonomin fortsätter men att det finns vissa risker.

– Om krisen i Nordafrika sprider sig till fler oljeproducerande länder kan det bidra till ett högre oljepris och därmed påverka världsekonomin, sa Lena Hagman.

Hon berättade även att Almega ser inte ser någon stark koppling mellan jobbskatteavdraget och jobbtillväxten och lyfte problematiken med att regeringen ofta fokuserar på hur de ska få ut icke arbetande i arbete.

– Vi på Almega tycker även att det är viktigt att vi kan bredda fokus och se att det finns ett behov av både för hög- och lågkvalificerad arbetskraft.

Seminariet avslutades av [[Angeles Bermudez-Svankvist]], generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon visste precis vad hon ville förändra i den svenska arbetsmarknadspolitiken.

– Det är framför allt tre saker som oroar mig, generationsväxlingen, den demografiska utvecklingen, och kommande arbetskraftsbristen, sa Angeles Bermudez-Svankvist. Hon påpekade även hur viktigt det är med sociala nätverk för att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Nästa finanskris kommer att uppstå pågrund av arbetskraftsbrist, sa Angeles Bermudez-Svankvist och talade vidare om att vi behöver bli bättre på att utnyttja alla de arbetskraftsresurser vi har, som utlandsfödda och personer med nedsatt arbetsförmåga.

Även om de flesta i publiken kommit för att se finansministern tala var det nog få som lämnades oberörda av Angeles Bermudez-Svankvist. Trots att hon vid en första anblick kan antas vara raka motsatsen till Anders Borg visade hon upp att hon är en mycket skicklig talare och hon hänförde publiken med genomtänkta exempel, stort engagemang och humor.

Kommentera