Azza Kamel: När folket protesterar, vinner det

Det har gått mindre än ett halvår sedan folkresningen i Egypten som ledde till Hosni Mubaraks avgång. [[Azza Kamel]] var en av de ledande aktivisterna i revolutionen. Makthavare.se träffade henne tillsammans med en grupp andra journalister.

- Ställ den gamla regimen inför rätta, upprätta en ny konstitution och rekonstruera samhällets institutioner. Det är de krav som förs fram av de revolutionära rörelserna i Egypten, säger Azza Kamel vid en liten pressträff i Almedalsbiblioteket. Kamel är själv en av de ledande aktivister som bidrog till diktatorn Hosni Mubaraks fall i vintras. Under de 18 dagar som protesterna pågick bodde hon på Tahrirtorget, som blivit en symbol inte bara för den egyptiska resningen utan för den arabiska våren i stort.

Att diktatorn är störtad betyder inte att revolutionen segrat, menar hon. Detta gör också att västerländska journalister får svårt att förhålla sig till utvecklingen i de länder som kastat av sig oken från de gamla regimerna. De saknar det tålamod som krävs, en revolution måste få ta tid. Så här ett halvår efter l’ancien régimes fall är hon positiv. Hon beskriver hur det egyptiska folket lär sig demokrati och hur de unga som utgjorde revolutionens kärna formerar sig som politiska subjekt.

Många kommentatorer hyser farhågor om att Egypten efter Mubarak ska bli ett fäste för islamister. Kamel anser att denna farhåga är obefogad. Muslimska Brödraskapet, som till en början deltog i protesterna, har vänt revolutionen ryggen och agerar nu bara för att stärka sig själva, inte de folkliga krafterna. Hon påpekar även att brödraskapet efter valet 2005 hade 82 platser i parlamentet, men att de inte utnyttjade denna position för att förbättra situationen för folket. Egyptierna minns detta, menar hon, och kommer därför inte att sluta upp bakom brödraskapet.

Även mer extrema salafister organiserar sig och agerar för att vinna inflytande.
- Det egyptiska folket hatar salafisterna, säger Kamel. De är emot allt.

Därmed inte sagt att det inte finns krafter i landet som vill ta Egypten i en annan riktning än önskvärd, och att de har inflytande. Kontrarevolutionära strömningar finns överallt, och de finns även inom den militärregim som nu styr landet fram till valet. Det är krafter från den gamla regimen som håller fast vid sina positioner, det är affärsmän och det är banditer (”thugs”). Men enda sättet att bemöta detta är att fortsätta arbeta och att fortsätta organisera sig.
- När folket protesterar vinner det, säger hon.

Det egyptiska folket vill ha och behöver stöd från västvärlden. Men då måste de politiska ledarna sluta med sitt ”double face”.
- Vi vet att ni stöttade Mubarak, ni måste visa att ni nu står på folkets sida.

Kommentera