Sverigedemokraterna i Almedalen

1991 fanns Sverigedemokraterna på plats i Almedalen med ledaren [[Anders Klarström]] i spetsen. Då var partiet marginaliserat och levde i symbios med vit makt-miljön. I dag, 20 år senare, är det som ledare för ett riksdagsparti [[Jimmie Åkesson]] kliver upp Almedalen. Det är en viktig milstolpe för partiet.

Liksom i fjol har Sverigedemokraternas aktiviteter framför allt bestått av torgmöten samt deltagande vid enstaka seminarier arrangerade av andra aktörer.

Under fjolårets Almedalsvecka hävdade Jimmie Åkesson vid flera tillfällen att partiet särbehandlades negativt. Inte minst åberopades att SVT inte lät Sverigedemokraterna delta i partiledardebatten. Under årets Almedalsvecka är budskapet ett annat. Riksdagsledamoten [[Erik Almqvist]] (Sd) hävdade i en debatt i Studio Ett (8/7) att ”debatten har blivit bredare och bättre”. Åkesson hade ett par timmar tidigare gjort en liknande analys då han intervjuades av P1-morgon.

Det innebär ett visst avsteg från den martyrretorik partiets företrädare ofta gett uttryck för. Man har ofta hävdat att partiers åsikter stängts ute av medierna. Nu säger man att det skett en förändring i debatten och understryker partiets roll i denna förändring. Udden riktas istället mot regeringen som, istället för att föra samtal med Sverigedemokraterna om frågor som rör invandring, genomför uppgörelser med miljöpartiet – ett parti Sd anser vara extremt.

Det är inte bara Sverigedemokraterna som talar om ett skifte i det offentliga samtalet.

På bland annat ExpressensAftonbladets och Arenas ledarsidor har det påståtts att det inom delar av borgerligheten börjat dyka upp ett fokus på invandrare som ett problem.

I Sverigedemokraternas Almedalsblogg finner man en liknande analys av yttranden under ett Axess-seminarium som ägde rum tidigare under veckan.

”Att skilja åsikterna som framfördes då med de åsikter som framförs i Sverigedemokraternas partiprogram visade sig vara omöjligt. Dagens konservativa och integrationskritiska rörelse ligger i många stycken mycket nära Sd:s politik.”

[[Björn Söder]] förklarade i ett seminarium (8/7) att ”islam är det största hotet mot västerlandet”. En sådan formulering får vi sannolikt inte höra från Åkesson under sitt tal i Almedalen kl. 11:00. Genom en kritik mot den förda invandrings- och integrationspolitiken kan Jimmie Åkesson knyta an till en diskussion som redan förts utanför partiet tidigare under Almedalsveckan.

Expressen uppmärksammade under lördagen (9/7) Sverigedemokraternas interna höstbudgetstrategi. Partiet ville se en ökad försvarsbudget och ett återinförande av värnplikten. Andra politiska områden som betonas är bostadspolitiken, en översikt av elmarknaden, ett stärkande av statens inflytande över järnvägen samt en beräkning av invandringens kostnader.

Åkesson kan också komma att spela på partiets möjlighet att fälla den avgörande rösten i riksdagens votering. I P1-morgon(8/7) förklarade Åkesson att partiet inte räds ett nyval, tvärt om menade han att ett sådant troligtvis skulle innebära ett ökat stöd för partiet. Sd-ledaren vet att den mediala uppmärksamheten kan bli stor om han skulle komma med ett nytt utspel som handlar om partiets vågmästarroll.

Kommentera