Waidelichs euro-nej inte förankrat

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson [[Tommy Waidelich]] uppger i en intervju på Europaportalen att ett svensk euromedlemskap inte är aktuellt under hans livstid. Men den uppfattningen går tvärs emot den gällande socialdemokratiska partilinjen.

socialdemokraternas webbplats står att läsa:

Beträffande euron har den senaste tidens forskningsresultat visat att eurosamarbetets effekter på handeln är överraskande positiva. Samtidigt har finanskrisen visat på problemen med att nationella ekonomier som går i olika takt har samma valuta. För svensk del är det viktigt med en öppen och aktiv eurodebatt, men någon ny folkomröstning är inte aktuell på kort- eller medellång sikt.

Det är försiktiga ord. Dock har det inte fattats några andra beslut rörande EMU och euron av socialdemokratiska partikongresser sedan extrakongressen 2000, då det slogs fast att:

I europeiskt socialdemokratiskt samarbete ska vi säkerställa att den gemensamma valutan – tillsammans med ekonomisk samordning och en europeisk tillväxtstrategi för ökad efterfrågan och större investeringar – kan leda till tillväxt, arbete och stabilitet.

När nu Tommy Waidelich, som själv är före detta Europaparlamentariker och var den första socialdemokrat som på en framträdande plattform (DN Debatt hösten 1990) öppet krävde ett svenskt medlemskap i dåvarande EG, gör en sådan här markering så får man förutsätta att det sker med [[Håkan Juholt|Håkan Juholts]] goda minne.

Så här säger Waidelich i intervjun med Europaportalen:

Ska Sverige överhuvudtaget någon gång gå med i eurosamarbetet?

– Som jag kan överblicka, under överskådlig tid, är det inte aktuellt.

Vad är överskådlig tid för dig?

– För mig är det min livstid, min generation. Så länge som jag är beslutsfattare.

På Twitter har uttalandet väckt uppmärksamhet och diskussion. Dagens Nyheters politiske chefredaktör [[Peter Wolodarski]] ställer t ex den retoriska frågan om det inte är ”partikongressen som fattar beslut i en stor och viktig fråga som svenskt medlemskap i euron”. [[Leif Pagrotsky]], en av de ledande socialdemokratiska EMU-motståndarna när det begav sig, kommenterar Waidelichs utspel med det klassiska ”Äntligen!”. Detta föranledde [[Carl Melin]], opinionsanalytiker på United Minds och med ett förflutet inom s, att undra om ”det varit extrakongress som rivit upp det gamla ställningstagandet”.

Kommentera