Wetterstrand och Valtersson lämnar riksdagen

I dag meddelar både [[Maria Wetterstrand]] och [[Mikaela Valtersson]] att de lämnar riksdagen i samband med riksmötets öppnande. Det innebär förändringar i miljöpartiets riksdagsgrupp.

Det är i en intervju med tidningen Eskilstuna Kuriren som Maria Wetterstrand meddelar att hon lämnar riksdagen.

- Jag kommer att bli en fristående politisk debattör och tror att jag kan göra minst lika mycket nytta i svensk politisk debatt på det sättet, som om jag skulle sitta kvar i riksdagen, säger hon till tidningen. I en kommentar på Twitter skriver hon att hon ”framöver kan göra minst lika mycket nytta för svensk politisk debatt genom att skriva, debattera och föreläsa”.

Mikaela Valtersson meddelar sin avgång genom en artikel på DN Debatt, där hon även skriver att miljöpartiet ”måste vara öppna för att sitta i regering med såväl socialdemokrater som moderater” och att målet inför valet 2014 måste vara att sitta i en regering, oavsett vilka som leder den. Hon skriver att den ökande identifieringen med vänsterblocket har försvagat partiets ställning.

Näst att ta över efter Maria Wetterstrand är [[Per Bolund]], i dag gruppledare för miljöpartiet i Stockholms stad. Näst att ta över efter Mikaela Valtersson är [[Mats Pertoft]], som förlorade sin riksdagsplats i valet 2010 efter att ha suttit där sedan 2006. Mikaela Valtersson kandiderade även för att ta över som språkrör efter Wetterstrand, men fick se sig besegrad av [[Åsa Romsson]].

Kommentera