Kandidatkollen: Jonas Sjöstedt

[UPPDATERAD] Han var EU-parlamentarikern som sommarjobbade på Volvo Lastvagnar i Umeå, han var ett av de viktigaste namnen för nej-sidan i EMU-kampanjen och han flyttade till New York för att blockera bagerier. Nu är han favorit att ta över ledarskapet för vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt är först ut i Makthavare.se:s presentationer av kandidaterna.

Efter några års frånvaro från politik på högsta nivå, kandiderade [[Jonas Sjöstedt]] för en plats i riksdagen i de allmänna valen 2010. Efter valet, där han blev en av de riksdagsledamöter som fick flest personröster, har Sjöstedt tagit plats som ordinarie ledamot i EU-nämnden och som suppleant i utrikes- och trafikutskotten.

Det är främst genom Europapolitiken Sjöstedt gjort sig känd för en bredare allmänhet. Mellan 1995 och 2006 var Sjöstedt ordinarie ledamot för vänsterpartiet i Europaparlamentet. Där satt han som ordinarie ledamot bland annat i parlamentets miljöutskott och utskottet för institutionella frågor. Sjöstedt röstade nej i folkomröstningarna om såväl EU som EMU och var en av de viktigaste personerna bakom Nej-kampanjen i EMU-folkomröstningen.

Jonas Sjöstedt föddes i Göteborg på juldagen 1964. 1990 flyttade han till Umeå och började arbeta på Volvo Lastvagnars anläggning på orten. Där arbetade han fram till han blev invald i Europaparlamentet, men fortsatte att arbeta där under somrarna även under tiden i Bryssel. Inför vänsterpartiets kongress 2004, när [[Lars Ohly]] valdes till partiledare, fanns Sjöstedt med i spekulationerna att ta över. I en intervju med Aftonbladet 2003 sa Sjöstedt emellertid att han inte hade några “som helst ambitioner att bli partiledare”.

Efter kongressen spekulerades att det inte var hans eget val att inte kandidera, utan att “traditionalisterna” i partiet förhindrat det. I en intervju med LO-tidningen inför valet 2010 sa Sjöstedt själv att han inte hade det stöd som krävdes för en kandidatur. Efter kongressen där Ohly valdes fanns Jonas Sjöstedt bland dem som reste farhågor att vänsterpartiet skulle bli ett smalare parti. Farhågor han själv, några år senare, menade inte hade infriats.

2006 meddelade Sjöstedt att han lämnade Europaparlamentet för att flytta med sin fru till New York, där hon fått en tjänst på den svenska representationen vid FN. Under tiden i New York tog Sjöstedt hand om parets barn, skrev deckare och aktiverade sig i det amerikanska socialistpartiet. Bland annat deltog han i en blockad mot ett bageri som inte betalade ut löner till latinamerikanska gästarbetare.

I valet 2010 var Sjöstedt förstanamn på vänsterpartiets lista i Västerbottens län. Redan efter valet till Europaparlamentet kunde Nyhetskanalen meddela att han var favorit att ta över partiledarskapet om Lars Ohly skulle kliva åt sidan och han var även den första som meddelade att han kandiderade, vilket han gjorde på vänsterpartiets dag under Almedalsveckan.

Sjöstedt är den av kandidaterna som varit den tydligaste förespråkaren för ett delat ledarskap. Elaka röster säger att det är taktik, då det skulle vara det enda sättet för honom att bli vald eftersom det feministiska vänsterpartiet rimligen borde välja en kvinna efter Lars Ohly. Själv menar Sjöstedt att delat ledarskap ger en bättre bild av partiet och att det ger ett mer rimligt uppdrag. Han menar att arbetslösheten och den ekonomiska krisen är de viktigaste frågorna just nu och att han själv är bäst på miljö- och klimatfrågor.

UPPDATERING: I en diskussion på Twitter uppmärksammade Magnus Ahlkvist och Jenny Lindahl Persson oss på att Jonas Sjöstedt meddelade redan i mars att han stod till förfogande, bland annat i en intervju med tidningen Expressen. Vår minnesbild var att han då fortfarande hade reservationen att han fanns till förfogande om Lars Ohly skulle meddela sin avgång, men efter att ha gått tillbaka till källorna får vi rätta till den bilden. Och tackar Ahlkvist och Lindahl Persson för att uppmärksamma oss på det.

Enligt Ljeplav är Sjöstedt v: 84%, s: 77%, mp: 75%, sd: 41%, c: 34%, kd: 31%, fp: 29%, m: 24%.

Kommentera