Skojfrisk ny allianskvartett

På centerpartiets stämmas sista dag kom [[Fredrik Reinfedlt]], [[Göran Hägglund]] och [[Jan Björklund]] på besök, vilket också blev en första presentation av hur den nya fyrklövern av alliansledare ser ut. Med [[Annie Lööf]] är nu hälften av den ursprungliga partiledarkvartetten utbytt mot nya förmågor. Varken Lööf eller Björklund har varit med och skapat det framgångsrika samarbetet, och har förmodligen därför också lättare att ställa sig kritiskt till detsamma. Vid det första mötet var det dock skratt och trevlig sammanhållning som var i fokus.

Under ledning av riksdagsledamoten [[Emil Källström]] blev det framförallt lära-känna-varandra-övningar, vilket hör till när en ny grupp träffas. Det blev mycket skämt och skratt, som när Jan Björklund med glimten i ögat svarade att Lööf spelat ”center” under sin fotbollskarriär. Ingen av allianskollegorna visste vad Annie hade jobbat med i London (tipset till dem är att lära känna Annie genom den här artikeln) men eftersom tävlingen främst liknande Parlamentet där roligast  vinner över rätt så var det helt i sin ordning. Och då blir det också väldigt kul att utbildningsministern säger att Hägglunds ”ingenting”-svar ligger närmare det rätta svaret ”barista” än ”bankmäklare”. Publiken fick vidare påminnelser om att Hägglund är ett Pink Floyd-fan, den tidigare elevrådsordföranden Jan Björklund demonstrerat mot skolk inskrivet i betyget och att Fredrik Reinfeldt gillar starka kvinnor som Lady Gaga.

Efter att vi lärt känna det nya allianslaget klev [[Maud Olofsson]] upp på scenen, där hon kommenterar hur samspelta gänget redan är. Hon avslöjar också att hon inte är den enda som sagt åt dem alla att le och nicka åt varandra och visa att de hör ihop. Uppenbarligen fungerar förhållningreglerna. Trots att det är på order känns det naturligt och lättsamt på detta första offentliga möte.

Olofsson påminner också om att alliansen inte kommer att fortsätta vara ett lyckat samarbete om inte alla vinner på det. Det är här utmaningen kommer att ligga för de fyra partiledarna. Hur länge kommer den trevliga atmosfären finnas kvar när två, eller enligt vissa mätningar tre, partier kämpar om att hålla sig över fyra procentsträcket, och där konkurrensen många gånger är mellan partierna?

Maud Olofsson initierade visdomsorden ”roligast vinner” inom gruppen.  Det återstår att se hur länge alla inblandade kommer tycka att det är kul. Den första träffen signalerar dock att det kommer vara skoj ett bra tag till.

Kommentera