Partiledardebatten från vänster

Makthavare.se låter två av våra skribenter att kommentera SVT Agendas partiledardebatt från sina respektive perspektiv. [[Anders Eriksson]] kommenterar från vänster.

I riksdagen sitter åtta partier, sex av dem deltog i kvällens partiledardebatt i Agenda. Socialdemokraterna och vänsterpartiet meddelade tidigare i veckan att de inte ställer upp. De ville nämligen inte stå på samma sida som sverigedemokraterna.

Detta gjorde att debatten blev ganska märklig. Regeringens företrädare fick trumma ut sitt ganska sönderspunna budskap om att de kunnat kombinera ansvarstagande, avbetalningar på statskulden och samtidigt sänkt skatter. Och [[Jan Björklund]] kunde trumma på att det var socialdemokraterna, med stöd av (mp) och (v), som skapat den gymnasieskola han så hårt kritiserat – även om det var den tidigare borgerliga regeringen som beslutade om de tidigare läroplanerna.

Att [[Håkan Juholt]] och [[Lars Ohly]] var frånvarande blev som tydligast när [[Jimmie Åkesson]] försökte lyfta in invandringen, lite oavsett vad som för tillfället diskuterades. Trots att han gjorde det gång på gång, var det ingen som bemötte honom. Åkesson antydde att alla flyktingar som kommer till Sverige är outbildade och dumma, utan reaktion. Det var först när debatten kom in på frågan om framtidens demografiska utmaningar som Åkesson på allvar kom in i debatten med invandringsfrågan, och då mötte han även ansvar. Kanske framförallt från [[Åsa Romson]], men även från regeringspartiernas företrädare.

Tre av partiledarna var nya i dessa sammanhang. [[Annie Lööf]] och Åsa Romson är nyvalda och detta är den första tv-sända partiledardebatten sedan Jimmie Åkessons parti blev invalt i riksdagen. Lööf och Romson skötte sig förhållandevis bra, även om Romson hade en så gott som omöjlig uppgift att helt bära oppositionsrollen på sina axlar. Och Annie Lööf har inte helt lätt att hitta in i sin nya roll som pragmatisk centerledare, med hennes bagage som ganska tydligt nyliberal i bagaget. Resultatet blir att hon ofta staplar klyschor på varandra, men hon har all potential att lyfta sig.

Var det då rätt eller fel av socialdemokraterna och vänsterpartiet att avstå från deltagande? Även om jag kan förstå deras kritik mot SVT:s upplägg, är det svårt att se vad de vann på att stå utanför. Ingen som såg debatten kan ha trott att Åsa Romson och Jimmie Åkesson stod på samma sida, och det hade inte blivit fallet om Juholt och Ohly varit med. Istället missade de ett tillfälle att lyfta fram sina politiska alternativ mot regeringens ganska passiva agerande kring krisen.

Vinnare i debatten blev istället Åsa Romson och regeringen, som båda kunde presentera sina alternativ. Statsminister [[Fredrik Reinfeldt]] kunde stärka bilden av sig själv som den ansvarstagande statsmannen, och det var ingenting i denna debatt som rubbade detta. De senaste veckornas turbulens kring kristdemokraterna och dess partiledare [[Göran Hägglund]] har uppenbarligen tagit hårt på Hägglund. Han framstod som trött och programledare [[Anna Hedenmo]] var tvungen att påminna sig själv att han skulle släppas in i debatten.

Spelar de här debatterna någon roll? Det är tre år kvar till valet, men nog hade det varit att föredra att oppositionen redan nu framstod som ett trovärdigt alternativ till den sittande regeringen.

Kommentera