Ny liberal tankesmedja utan prefix

Som Makthavare.se tidigare avslöjat ser en ny politisk konstellation nu dagens ljus. Det är den nystartade Tankesmedjan Liberalerna som enligt ett pressmeddelande ”vill skapa de liberala visionerna och forma idépolitiken för morgondagens välfärdssamhälle”.

Den nya tankesmedjan har redan från början en agenda om tio områden – allt från nytt skattesystem till förändrat valsystem med personval – där man vill påverka och föreslå nya tänkbara modeller. Målsättningen är att påverka ”alla partier och politiker som säger sig vara liberala” med sitt liberala tankegods.

- De idépolitiska tankesmedjorna behövs i dag eftersom partipolitiken i Sverige alltmer tenderat gå från idépolitisk och ideologisk stringens, säger [[Jan Rejdnell]] – verkställande ledamot i Tankesmedjan Liberalerna. Man kan kallt konstatera att de politiska partierna spelar en mindre roll som idéproducenter. Istället snabbutreder beslutsfattarna, stiftar lagar och ser om det fungerar. Riksdagen fattar beslut om ramlagar som myndigheter sedan tolkar och ibland tolkar om. Det ger inget rättssäkert och stabilt samhälle, menar Rejdnell.

Stiftarna av tankesmedjan har utsett styrelse, ordförande och verkställande ledamot för de första tre årens verksamhet. I styrelsen finns:

[[Camilla Littorin]] (ordförande), i dag förbundssekreterare vid Företagarförbundet – ett engagemang som avslutas vid nyår. Syster till [[Sven Otto Littorin]].

[[Karl Beijbom]] (vice ordförande), journalist, redaktör, bokförläggare och liberal samhällsdebattör. Sedan 2009 är Beijbom bokförläggare i Beijbom Books AB.

Jan Rejdnell (stiftare och verkställande ledamot), liberal debattör, bloggare och entreprenör, med bakgrund i bl a Liberala studentförbundet, Liberati och Liberaldemokraterna. Tidigare verksam inom finansbranschen.

[[Nina Jansdotter]], beteendevetare, coach, föreläsare, krönikör, entreprenör och författare.

[[Nima Sanandaji]], författare och VD för tankesmedjan Captus.

[[Fredrick Federley]], riksdagsledamot för centerpartiet.

[[Johanna Nylander]], liberal debattör och författare till boken Är det så farligt?, dataspelsgrafiker, ledarskribent och krönikör.

[[Henrik Sjöholm]], egenföretagare med bakgrund inom centerpartiet och pr-branschen. Satt med i Grundlagsutredningen.

En referensgrupp leds av [[Nils Lundgen]], fil dr i nationalekonomi, tidigare bl a chefekonom på Nordea och Europaparlamentariker för Junilistan.

I stiftargruppen finns förutom Rejdnell även [[Alexander Bard]] – liberal debattör, författare, föreläsare, artist och producent; [[Agneta Berliner]] – leder Handelskammaren i Västmanland, tidigare riksdagsledamot för folkpartiet och med en bakgrund inom reklambranschen; [[Camilla Lindberg]] – tidigare riksdagsledamot för folkpartiet och med en bakgrund som gymnasielärare.

Kommentera