Något nytt i svensk politik?

Makthavare.se:s arrangemang Makthavaröl har fått konkurrens. I veckan höll för första gången miljöpartiet i Stockholm Bar Grön på Mosebacke, med dragplåster som [[Mona Sahlin]], [[Gustav Fridolin]], [[Brit Stakston]] och [[Stina Morian]].

Kvällens moderator var [[Moa Svan]] – komiker och programledare, och hon skötte uppgiften med den äran.

Först ut på scenen var socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin, som var extremt uppriktig och pratade bland annat om ”dom som tvingade på mig vänsterpartiet” i det rödgröna samarbetet. Detta väckte en hel del Twitteraktivitet under hashtaggen #bargrön. Flera socialdemokrater och vänsterpartister upprördes över att Sahlin tycktes lägga skulden för valförlusten 2010 på andra än sig själv. Men bland den huvudsakligen gröna publiken mottogs uttalandet med jubel. Överhuvudtaget föreföll Mona Sahlin väcka mer entusiasm bland miljöpartisterna på Söder i Stockholm än i det egna partiet.

Det var en stark dominans av kvinnor på scenen under kvällen. Bland de som frågades ut av Moa Svan märktes bland andra Brit Stakston (kommunikationskonsult och författare till boken Gilla!), [[Devrim Mavi]] (chefredaktör för tidskriften Arena och antirasistisk aktivist), [[Annika Spalde]] (fredsaktivist, författare och diakon i Svenska kyrkan), [[Elsa Saboonchi]] (chef för FacketFörändras.nu) och [[Jessica W Sandberg]] (pr-strateg och opinionsbildare).

Mycket intresse och engagemang rönte Makthavare.se:s tidigare chefredaktör Stina Morian, i dag analyschef på YouGov, som presenterade smakprov från en ännu ej publicerad undersökning om vilka miljöpartiets väljare egentligen var. Bland annat framkom att nästan en tredjedel (31%) av de som i minst två av YouGovs opinionsundersökningar sagt sig rösta på mp såg sig som socialister och något färre (27%) som liberaler. De allra flesta (57%) var dock överens om att mp är ett mittenparti.

Undersökningen visade också att de flesta mp-väljare inte ville ha varken [[Fredrik Reinfeldt]] eller [[Håkan Juholt]] som statsminister. Fick de önska fritt så var i stället [[Maria Wetterstrand]] drömkandidaten.

Även om den övervägande majoriteten av de c:a 300 gästerna på denna första Bar Grön föreföll vara redan engagerade miljöpartister var det tydligt att ambitionsnivån handlade om att nå en bredare publik. Den relativt stora grupp som i Stockholm har mp-sympatier, kan – om opinionssiffrorna är att lita på – ha en potential att få åsiktsfränder på alltfler håll i Sverige.

* * *

Hela YouGovs stora mp-undersökning offentliggörs den 9 november.

Kommentera