M försöker värva kristdemokrater

Makthavare.se kan i dag avslöja att moderaterna försöker värva ledande kristdemokratiska kommunpolitiker, som mot löfte om plats på m-listorna efter valet uppmanas att bli politiska vildar.

Åtminstone två kd-kommunalråd i Stockholmstrakten har nyligen blivit kontaktade av moderaterna om att gå över till dem. Om de hoppar av kd, men sitter kvar i fullmäktige som vildar och röstar med m, så utlovas de höga placeringar på moderaternas kommunlistor inför valet 2014 – och i förlängningen tunga uppdrag för partiet.

Makthavare.se har varit i kontakt med länets ledande kd-politiker och flera bekräftar att de fått påstötningar om att byta parti. Ingen uppger sig dock ha låtit sig lockas över. Flera vill bara uttala sig mot löfte om anonymitet.

- Jag är inte förvånad att det görs försök. Vi har väldigt kompetenta politiker, säger [[Michael Harvey]] ordförande för kristdemokraterna i Sigtuna och fram tills nyligen kommunstyrelseledamot och gruppledare för partiet i fullmäktige.

Hans partikollega i Lidingö, kommunalrådet [[Jessica Nyberg]], säger sig inte känna till några aktiva värvningsförsök men tycker inte att det låter osannolikt att sådant sker. Inte heller [[Leif Kennerberg]] i Tyresö har upplevt att något annat parti försökt värva honom, men tillägger att ingenting i politiken förvånar honom.

Enligt Makthavare.se:s uppgifter var de kd-politiker som moderaterna försökt värva uttalade anhängare till [[Mats Odell]] i samband med den nyligen avgjorda partiledarstriden. De tillhör inte den falang som kallas partiets ”kristna höger”, utan betraktas snarare som marknadsliberaler i ekonomiska frågor och konservativa i övrigt.

Under partiledarstriden mellan Odell och [[Göran Hägglund]] var stämningen inom kristdemokraterna mycket ansträngd. Trots att man höll fasaden uppe utåt, vittnar flera om att det blivit påtagligt lågt i tak och att man inte vågar tala öppet om de hårda nypor partiledningen tog till mot den interna oppositionen.

För alliansen har kristdemokraterna länge varit ett opinionsmässigt sänke. I många mätningar har kd legat under fyraprocentspärren till riksdagen, vilket skulle kunna äventyra ett fortsatt alliansstyre om det också blev valresultat. Parallellt med detta har kd på kort tid bytt fot i flera för partiet viktiga frågor, något som enligt flera bedömare skett efter påtryckningar från de övriga allianspartierna för att bevara sammanhållningen utåt.

Inom moderaterna tycks man nu göra bedömningen att kristdemokraterna år 2014 riskerar att trilla ur, om inte riksdagen så åtminstone en och annan kommunfullmäktigeförsamling. Detta ska då ha föranlett värvningsförsök av erfarna och kompetenta kd-politiker på kommunnivå. Makthavare.se har sökt moderaternas partisekreterare [[Sofia Arkelsten]] för en kommentar.

Kommentera