Fortsatt starkt för s

Trots att de senaste fyra opinionsmätningar som publicerats tecknar en delvis motstridig bild av läget, ser socialdemokraterna ändå ut att behålla den starka ställning man byggt upp under nye partiledaren [[Stefan Löfven]]. Och de mindre allianspartierna ser fortfarande ut att leva farligt.

Ännu har det inte presenterats någon partisympatiundersökning utförd efter helgens stora tv-debatt, som enligt Demoskop/Expressen vanns av Löfven. Men redan innan debatten fick regeringen sjunkande förtroendesiffror i Skops senaste mätning. 50 procent av de tillfrågade ansåg då att regeringen gjorde ett mycket bra eller ganska bra jobb, vilket var en nedgång med 7 procentenheter jämfört med förra mätningen. Samtidigt ansåg 37 procent att en rödgrön regering skulle vara bättre än den sittande. Det är en uppgång med 4 procentenheter. Enligt Skop uppfattade 58,3 procent att [[Fredrik Reinfeldt]] var skickligare än Stefan Löfven på att leda en regering. Motsvarande siffra för Löfven var i denna undersökning 41,8 procent. Det kan jämföras med att bara 13 procent vid årsskiftet, när [[Håkan Juholt]] var s-ledare, ansåg att Juholt var bäst lämpad att leda en regering.

I Ipsos/DN:s aprilmätning tycktes både socialdemokraternas starka uppgång och moderaternas nedgång ha stannat upp. Dock var de rödgröna partierna fortfarande störst, om stödet för dem räknades samman. Alliansen drogs ned av att kd inte klarade sig över riksdagsspärren.

Bara några dagar efter detta presenterade Demoskop/Expressen sin majmätning som visade att det gick fortsatt framåt för s. Partiet såg här ut att öka med 1,4 procentenheter jämfört med april, och landade på 35,5 procent. Det är den högsta siffran för s i Demoskops mätningar sedan april 2010. Enligt Demoskop samlade de rödgröna partierna 51,4 procent av rösterna, medan alliansen fick 43 procent. I samma mätning minskade Sverigedemokraternas med två procentenheter till 4,6.

I går kom så siffror från Sentio där s fick hela 37,9 procent – en ökning med 5,2 procentenheter. Enligt samma källa fortsatte moderaterna att sjunka till 28,5. Varken c eller kd skulle i denna mätning klara riksdagsspärren. Värt att notera är att Sentio är det opinionsinstitut som konsekvent ger Sverigedemokraterna högst siffror. Enligt den senaste mätningen får partiet 8,2 procent. Högre än t ex mp – och betydligt högre än genomsnittet i andra mätningar.

Dagens mätning från United Minds/Aftonbladet visar att socialdemokraterna backar en procentenhet till 34,6. Samtidigt ökar alla allianspartier utom kd, som fortsätter sjunka till 3,2 procent. Även övriga oppositionspartier – inklusive Sd – får minskat väljarstöd enligt United Minds. Trots det skulle, om det vore val i dag, de rödgröna partierna få egen majoritet med dessa siffror.

Opinionsnestor [[Arne Modig]] konstaterade i en analys i går att det sagts att vi nu är tillbaka till ordningen i svensk politik. Själv menar Modig att det stämmer så till vida att s åter är största parti. ”Men i övrigt är situationen speciell med två större partier, ett lite halvstort och fem små partier varav ett tydligt riskerar sin ställning som riksdagsparti”, skriver han.

Modig påminner också om att det är långt till nästa val och det enda vi säkert vet är att mycket kan och säkert också kommer att hända i opinionen. ”Det tål att upprepas att väljarna sannolikt i dag är mer rörliga än någonsin tidigare”, slår han fast.

Svensk Opinions sammanställning (se illustration ovan) av ett flertal olika mätningar bekräftar bilden av att s stabiliserar sig. Samtidigt ligger kd under riksdagsspärren och kan därmed inte tillräknas regeringsunderlaget för alliansen.

Räknar man om opinionsläget till riksdagsmandat skulle bilden se ut så här:

m 108
fp 20
c 16
kd -
s 131
mp 33
v 21
sd 21

Utan kristdemokraterna får alliansen i detta exempel 144 mandat, vilket inte ens med ett teoretiskt stöd från sd med 21 mandat skulle räcka mot de de rödgrönas 184. Om de tidigare rödgröna samarbetspartnerna de facto är ett regeringsalternativ nästa gång det blir aktuellt återstår dock att se.

Kommentera