Miljöpartiet vill vara en tredje kraft

[UPPDATERAD] Redan tidigare i år dömde mp:s språkrör [[Gustav Fridolin]] i skarpa ordalag ut alliansens politik, inte minst i fråga om hur den drabbar barn till låginkomsttagare. Han tog också död på alla spekulationer om ett regeringssamarbete mellan mp och alliansen. Nu visar en undersökning att det inom partiet finns ett starkt stöd för att i valet 2014 möta väljarna på egen hand.

Det är Svenska Dagbladet som talat med 23 av 26 av miljöpartiets regionorganisationer, och endast en tycker att det vore bra att ha ett formaliserat samarbete före valet. De andra menar att erfarenheterna från 2010 avskräcker.

När miljöpartiet i helgen samlas till kongress kommer språkrören Fridolin och [[Åsa Romson|Romson]] att återigen försöka profilera mp som en tredje kraft.

– Vi ska utveckla vår politik tillsammans med medborgare och aktörer för att mejsla fram ett riktigt bra grönt program som vi kan gå till val på, säger Åsa Romson till SvD. Det är vårt förstahandsval och det vi jobbar för nu.

I upplägget ingår att marknadsföra partiet som en potentiell regeringspartner efter valet. Romson markerar också tydligt att man efter valet tänker sätta hårt mot hårt om alliansen inte längre skulle har majoritet.

– Miljöpartiet har varit tydligt de senaste åren att vi vill inte bara sitta i parlamentet och lägga bra förslag som andra kan rösta på. Vi vill genomföra våra förslag i en regering.

När Romson i februari gästade Makthavaröl uppgav hon att [[Fredrik Reinfeldt]] åtminstone inte var hennes kandidat till statsministerposten, eftersom han ”inte gör sitt jobb”.

* * *

Vid en utfrågning arrangerad av riksdagsjournalisterna upprepade i dag Fridolin budskapet att miljöpartiet inte kommer att ingå i en borgerlig alliansregering efter nästa val.

Kommentera