Fortsatt stabilt för de rödgröna

[UPPDATERAD] Efter helgens sammanställning av väljaropinionen och dagens siffror från Aftonbladet/United Minds samt SCB:s partisympatiundersökning framträder delvis olika bilder av opinionsläget. En sak förefaller dock klar: de rödgröna partierna behåller sitt övertag.

I den sammanvägning av siffrorna från de största opinionsinstituten som Novus gör för Ekot varje månad är denna gång skiftningarna i opinionen mycket små jämfört med aprilmätningen. De rödgröna ligger fortsatt strax över 50 procent och allianspartierna på knappt 44 procent. Socialdemokraterna är fortsatt största parti på drygt 36,3 procent. Moderaterna fortsätter sjunka till 28,9 och kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren med 3,7 procent.

Även enligt United Minds har alliansen stora problem. Både c och kd hamnar i denna mätning utanför riksdagen, samtidigt som moderaterna tappar kraftigt. En anmärkningsvärd ökning står Sverigedemokraterna för, som får 8,7 procent efter en ökning med 2,3.

Det finns självklart inga facit när det handlar om opinionsmätningar, mer än vad valresultatet faktiskt visar på valdagen. Men i opinionssammanhang brukar SCB:s partisympatiundersökning inta en särställning, inte minst på grund av den stora mängden deltagande – denna gång ligger 5 473 röstberättigade personers svar till grund för siffrorna.

Undersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge allianspartierna 42,5 procent av rösterna, mot 51,2 procent för de rödgröna. Dock skulle kd, om dessa siffror blev valresultat, inte klara 4-procentsspärren och därmed inte kunna ingå i regeringsunderlaget. Enligt SCB skulle vidare Sverigedemokraterna få 5,4 procent.

I en kommentar till SCB-siffrorna skriver opinionsnestor [[Arne Modig]] att socialdemokraterna under [[Stefan Löfven|Stefan Löfvens]] ledning ”med klar marginal tagit tillbaka positionen som Sveriges största parti”. Han konstaterar vidare att de framgångar man i vintras kunde se för främst vänsterpartiet men också för miljöpartiet, har kommit av sig. ”Trots dessa problem har de tre rödgröna partierna egen majoritet i väljaropinionen”, slår Modig fast.

Han påpekar också att SCB:s beskrivning av nettoflödena visar att mobilisering respektive demobilisering haft klart större betydelse än förflyttningarna mellan enskilda partier. ”Socialdemokraterna har under det senaste halvåret lyckats dra upp hela 4,5 procent av väljarkåren från soffan, där de uppenbarligen hamnade i kaoset kring [[Håkan Juholt]]”, skriver Modig. Samtidigt har moderaterna tappat 2,5 procent till soffan. ”Dessa rörelser visar att frågan om vem som vinner och vem som förlorar i nästa val i hög grad kan bli en fråga om att lyckas mobilisera de egna väljarna.”

Makthavare.se redovisar regelbundet det genomsnitt av de senaste mätningarna från Demoskop, Ipsos (tidigare Synovate), Novus, Sentio, Sifo och United Minds, som Svensk Opinion (se illustration ovan) räknar fram. Värt att notera är att här ingår inte siffror från t ex YouGov och SCB. Dock ingår underlag från Sentio och United Minds, som brukar ge Sd högre siffror än många andra institut.

Räknar man om Svensk Opinions sammanställning till riksdagsmandat skulle bilden se ut så här:

m 104
fp 21
c 15
kd -
s 131
mp 32
v 21
sd 25

Utan kristdemokraterna får alliansen i detta exempel 140 mandat, vilket inte ens med ett teoretiskt stöd från Sd med 25 mandat skulle räcka mot de de rödgrönas 184. Om de tidigare rödgröna samarbetspartnerna de facto är ett regeringsalternativ nästa gång det blir aktuellt återstår dock att se.

Kommentera