Hallå där, Peter Rimsby…

…ordförande för Stockholm Pride. Hur känns det efter onsdagens stora invigning i Pride Park?

– Det känns helt underbart! Vi är många som jobbat med festivalen, i vissa fall ända sedan den förra festivalen stängde portarna, så nu gläds vi åt att se resultatet av allt detta hårda arbete.

Vilka är årets Prides viktigaste händelser som man bara inte får missa?

– Oj, det är mycket. Som vanligt har vi förstås vår stora schlagerpopkväll ikväll torsdag. På lördag är det givetvis paraden, en folkfest som lockar flera hundra tusen åskådare varje år. Och i Pride House är stolta över att på fredag ha Anna Grodzka, Polens första transsexuella parlamentsledamot, på besök.

Du nämnde i ditt tal vid invigningen de ekonomiska problem Pride brottats med. Hur ser prognosen ut för i år?

– Föreningens ekonomi ser god ut, vilket känns väldigt bra.

Det har rapporterats om att folk från SDU stört ett möte på Pride House, och på lördag väntas den islamfientliga Counterjihad-rörelsen samlas för en manifestation mot ”islamiseringen av Europa”. Är ni oroliga över att extremhögern försöker ”kuppa” Pride?

– Pride är ett starkt varumärke och det är många som vill associeras med oss. Stockholm Pride står för öppenhet, tolerans och icke-diskriminering och vi tror inte att organisationer som uppenbarligen inte står upp för samma värderingar kommer att övertyga någon om att de omfamnar dessa principer.

Kommentera