Opinionsläget: Borgerliga taktikröstare kan avgöra valet

September var månaden som skulle signalera en nystart för alliansen. Partistrategerna hade nog hoppats på större opinionsmässiga effekter än de som framkommer i sammanställningen av september månads mätningar. Visst minskar gapet mellan de rödgröna och alliansen något, men de rödgröna har fortfarande en bekväm ledning på 48,5 procent jämfört med alliansens 43,2.

Det verkligt bekymmersamma för alliansen är dock att budgeten som skulle signalera en sakpolitisk offensiv inte påverkat de mindre allianspartiernas svaga opinionssiffror. I mätningarna är det moderaterna som tjänat opinionsmässigt på alliansens utspel under september. Övriga partier ligger stilla eller tappar stöd.

Särskilt anmärkningsvärd är utvecklingen för centern som i sammanställningen av mätningar backar till fyra procent. Detta trots att partiet nått politiska framgångar i form av infrastruktursatsningar i budgeten.

Om denna utveckling håller i sig öppnar det för en valrysare 2014. Med två borgerliga partier nära eller under spärren blir det betydligt svårare för borgerliga taktikröstare att göra sitt partival. Resultatet kan lika gärna bli två partier på 3,9 procent eller två på 4,1 procent.

På så sätt kan de borgerliga taktikröstarna mycket väl komma att avgöra var regeringsmakten hamnar.

Sammanställningen av opinionsmätningar understryker dessutom den nedåtgående trenden för socialdemokraterna, och att det är hög tid för [[Stefan Löfven]] att stärka partiets sakpolitiska profil. Att många väljare uppskattar Löfven som person räcker helt enkelt inte när sakfrågornas betydelse i debatten ökar. Det utspel om en socialdemokratisk ”affärsplan” för Sverige som gjordes mot slutet av den aktuella mätperioden bör givetvis ses mot en sådan bakgrund.

Mätningarna den kommande månaden kan därmed komma att ge en indikation på hur väljarna värderar regeringens respektive socialdemokraternas sakpolitiska prioriteringar.

Kommentera