Opinionsläget: Trösklarna minskar för Sverigedemokraterna

I oktober månads sammanställning av opinionsundersökningarna fortsätter socialdemokraternas nedåtgående trend. Partiet får 32,8 procent jämfört med 33,7 procent i september månads sammanställning. [[Stefan Löfven]] fortsätter visserligen att åtnjuta höga personliga förtroendesiffror, men de försök att konkretisera partiets politik som skett under mätperioden har hittills inte gjort några positiva avtryck i opinionen.

Men inte heller moderaterna och de andra allianspartierna har tjänat opinionsmässigt på de förtydligande av alliansens och socialdemokraternas sakpolitiska profiler som budgetpropositionen respektive den så kallade affärsplanen för Sverige inneburit. Samtliga allianspartier uppvisar i princip oförändrat opinionsstöd.

Socialdemokraternas tillbakagång innebär dock att avståndet mellan blocken minskar något jämfört med föregående månad. Alliansen får 43,1 procent medan den rödgröna oppositionen får 47,5 procent, vilken innebär en minskning av gapet med en procentenhet jämfört med sammanställningen i september.

Det mest anmärkningsvärda i denna sammanställning är dock sverigedemokraternas uppgång. Partiet har under hela året legat stabilt mellan 6 och 7 procent, men rycker under oktober fram till 8,4 procent och utmanar därmed miljöpartiet om platsen som Sveriges tredje största parti.

Att sverigedemokraterna ökar kraftigt under oktober kan sannolikt till stor del förklaras av att den uppmärksamhet partiet och dess frågor fått under månaden. I Agendas partiledardebatt var sverigedemokraternas problembeskrivning en av utgångspunkterna för diskussionen samtidigt som media rapporterat kring partiledningens arbete med att tona ned extremism inom partiorganisationen.

Detta bidrar till att förstärka den underliggande trenden där sverigedemokraterna i allt större utsträckning kommit att ses som ett seriöst och etablerat parti, vilket minskar trösklarna för väljarna att visa sitt stöd för partiet.

Kommentera