Skit samma om piraterna har massa nya medlemmar

Därför är det lite märkligt att piratpartiets hypersnabba medlemstillväxt målas upp som partiets stora fördel i EU-valet om några veckor. Som om det vore sina medlemmar piratpartiet levde på.

I andra partier har medlemmarna två funktioner. Dels att vara gräsrötter och aktivister, dels att vara en inkomstbas. När medlemmarna blir alltmer passiva är de fortfarande viktiga, de fixar cash till partikassan. Piratpartiets medlemmar betalar ingen obligatorisk avgift, vilket har diskuterats här och här. Alltså fyller de inte heller denna funktion.

Piratpartiets utveckling är mer intressant på många andra sätt. Utvecklingen spelar dem i händerna, och junilistans framgångar i förra EU-valet visar att det inte krävs så mycket för att lyckas. Om valdeltagandet ligger på samma nivå som då räcker 100 000 röster långt, och det är knappast ouppnåeligt för vare sig piratpartister eller sverigedemokrater om man samtidigt kan surfa på mobiliseringsskapande vågor.

Att granska piratpartiet och undersöka de opinionsströmningar som partiet lever på vore en journalistiskt mycket mer spännande uppgift. Som jag skriver i senaste numret av Fokus så var den typen av bevakning av junilistan helt frånvarande. Jag följde junilistan dagligen, jag stötte sällan eller aldrig på andra journalister.

Piratpartiets case är antietablissemang, unga väljare, lågt valdeltagande, några få symbolhändelser som kan skapa frustration och en svag känsla av att det faktiskt kan gå vägen.

Som tjänstledig redaktör sitter jag här ute i skogen och längtar efter att få läsa genomlysningen av de – betydligt mer avgörande – aspekterna hos piratpartiet.

Comments

  1. Unge väljare? Tjo… Jag är 47 och stödjer Piratpartiet. Liberal och frihetsälskande, bedrövat över hur mitt gamla parti (Folkpartiet) överger allt om privatlivets fred, integritet och rätt till att kommunicera utan att staten skall läsa min brev.

  2. Jag verkligen väntar på de stora journalistsiska analyserna av Piratpartiet och dess politik.

    Tyvärr så är det fortfarande så att alltförmånga inom journalistkåren hänger upp sig på skitsaker och missupfattningar än att gräva djupt och analysera.

    Men jag kan förstå det, att som många inom PP har gjort, bl a satt sig in i det som händer i EU i en liten del är inte en lätt uppgift för en journalist, inte ens en redaktion förstår vad sm händer där nere med Acta, Telekompaket, 138, fiskerienämnder, Ipred2 och slutligen trixande med förlängd upphpvsrätt.

    Det är inte lätt att granska och analysera det största som håller på att hända sedan talet eller skriften kom till. Det är lättare att avvisa oss som snyltare, parasiter och allmänt kriminella.

    Och ja, Pirate Bay är problematiskt för det får otroliga konsekvenser för hur vårt framtida internet ska se ut. Att granska det ur ett nyktert perspektiv är nte heller lätt om man inte känner till tekniken bakom, historien och mycket mer.

    Jag välkomnar, mer analys och granskningar.

    Men kanske inte om partiledarens sexliv eller om det går att fejka en medlem utan på riktigt.

  3. Sätt demokratin i Fokus says:

    Jag stödjer Junilistan, därför de gillar demokrati och vill inte ha varken förmynderi, detalstyrninge eller överstatlighet.

  4. Torbjörn Nilsson says:

    Nej, det handlar nog inte bara om unga väljare. Men det är en sådan sak som skulle vara intressant att undersöka mer: i vilken utsträckning kan piratpartiets stöd sträcka sig till äldre grupper. Precis som det vore intressant att veta i vilken mån partiet är mer eller mindre populära i större eller mindre städer. Tittar man på partiets egen kartläggning av medlemmar/sympatisörer så syns det en tydlig koncentration av medlemmar i universitetsstäderna Linköping, Uppsala och Umeå, till exempel. Och inte alls så många i Stockholm. Plus en förvånande koncentration nere i Halmstad och västra Småland. (Titta här: http://www.piratpartiet.se/partiet/medlemsfordelning).

  5. Illuminatus says:

    Jag (49 år) själv kommer sannolikt att rösta på Piratpartiet i EU valet. Som frihetsälskande klassik liberal är jag skrämd över den ny socialkonservative trend som sveper in över Sverige.

    De klassiskt liberala värden har helt gått förlorade. Fp det naturliga valet för en klassik liberal har blivit lag och ordning partiet. Moderaterna har blivit social konservativ kanslihushöger (S), sociala ingenjörer, teknokrater.

    Men jag har redan gjort mitt val och flyttat utomlands. Lägre skatter och därmed högre frihet. Även om det omgivande samhället är mer socialkonservativt kan jag med mina lägre beskattade inkomster köpa mig fri från det yttre trycket. Adam Smith och John Stuart Mill visste vad det talade om.

Trackbacks

  1. [...] kommer det nya, unga och internetmedvetna politiker till Bryssel efter sommaren! Rösta på Piratpartiet i EU-valet om en [...]

Kommentera