Den hittills intressantaste nyheten om piratpartiet

Lärkträdens barr växer ut varje vår och den svenska journalistkåren tycks agera lika envist när det gäller att beskriva nya partier. Misstagen från junilistan tycks upprepas. Först skrev ingen, sedan skrev ingen och så var det bara tre dagar kvar till valet och då skrev alla massor men utan att komma till steg två, nämligen granskningen.

Situationen ser inte ut att bli lika katastrofal den här gången, mycket tack vare ledarsidor och bloggar. Johannes Forssberg formulerar sig vackert om piraternas testosteronhalt, SR Västernorrland skaffar fram fakta i samma ärende, Metro kör en klassisk vinkel, hela den här diskussionen om existensberättigande är ganska kul och Claes Lönegård har snackat enfrågetaktik med Christian Engström.

Samtidigt, med tanke på att piraterna varit hett snack i en månad snart och har haft god draghjälp av yttre omständigheter så är det konstigt att man måste söka sig till partiledaren Falkvinges blogg för att få ta del av den mest intressanta nyheten hittills och piraternas kampanj.

Piratpartiet, skriver Falkvinge, saknar fortfarande distribution av sina valsedlar. Till fyrtio procent av landets vallokaler har partiet just nu ingen möjlighet att få fram valsedlar.

Det kan framstå som en världslig sak. Men för nya partier är det inte det, de måste fixa det där själva. Och gör man inte det spelar det ingen roll hur bra man kommer ut i debatten. Utan valsedlar – inga röster.

Junilistan höll på i tre, fyra månader med problemet. Piratpartiet har en rätt spännande lösning där man gemensamt på nätet ska boka upp sig på vallokaler och ta ansvar.

Den journalistiska frågan att söka svar på lyder: Hur långt räcker det?

Comments

  1. Göran Axelsson, PP Västerbotten says:

    Hej!

    Jag är en del av organisationen för att få ut valsedlarna och har ca 125.000 valsedlar i mitt kök idag. Även om det ser ut som om vi inte har så bra täckning så säger erfarenheten från förra valet att vi kommer att lyckas få ut dom till de flesta vallokalerna. Det enda stället vi har problem är i vissa mindre vallokaler i glesbygden.

    Vi har en väldigt smidig organisation och kan delegera ut ansvaret och snabbt be om hjälp där det behövs. Jag har ett par bråda dagar framför mig men jag är inte orolig för att det inte ska komma ut valsedlar.

  2. Kjella says:

    I praksis er mange av de lokalene ute i glesbygda og bare åpne noen timer, mange av de kommer også til å få valgsedler likevel. Det er bare 70% av lokalene som er booket men 90%+ av stemmene. Og finnes det ikke trykte valgsedler, ta en blank lapp og skriv ”Piratpartiet”. Ingenting annet.

  3. Nypirat says:

    I slutänden är det antalet röster som räknas, inte antalet vallokaler.

    Du må har rätt att det just nu endast är ca 60% av vallokalerna som är täckta, men de vallokaler som nu är bemannade betjänar betydligt mer än 60% av väljarkåren.

    Dessutom är det ännu tre veckor kvar innan valet är avslutat så mycket hinner hända än.

  4. 2006 räckte samma taktik till ca 93% täckning, så jag tror inte att det kommer att bli några gigantiska problem i år med en 4 gånger större organisation.

  5. André says:

    2006 fick Piratpartiet ut sedlar till över 90% av lokalerna med en tiondel av dagens aktivistantal. (Nej, inte medlemsantal, aktivistantal.) Det är inte ens en riskfaktor idag att man skulle misslyckas med detta inför valet.

  6. Torbjörn Nilsson says:

    Tack för intressanta kommentarer. På de flesta av er låter det som att ni är eller sympatiserar med piratpartiet, och jag måste säga att jag är fascinerad av den optimism ni alla på olika sätt ger uttryck för.

  7. Sådär, efter ett maratonjobb på ett par dagar har jag skickat ut sista paketet. Vi täcker ALLA röstningslokaler i Västerbotten som öppnar imorgon utom två som bara har öppet två timmar. Dom får sina valsedlar nästa dag.
    Inte konstigt att man utstrålar optimism när man jobbar med så många andra engagerade personer. Det händer saker överallt och vår organisation är extremt flexibel. Jag tror att optimismen kommer ifrån vår platta struktur, alla kan gära sin röst hörd och det finns alltid saker att göra som känns meningsfullt.

    Nä, dags att börja ragga folk till vallokalerna så vi får full täckning där också.

  8. Det där gick väl bra, tycker det verkar som om vi fick de flesta vallokaler täckta.
    :-D

    Okej, jag tror vi missade Risbäck i Dorotea kommun och några andra lokaler uppe i fjällvärlden men vi var nog nära 99% täckning av alla vallokaler.

    Om ett år gör vi det igen… fast bättre!

Kommentera