Lamm för Almedarlingar – restaurangguide

Det är hög tid att boka middagarna om du ännu inte fått inbjudan till trevliga tillställningar där någon annan tar notan. Visby bjuder på förvånande många trevliga bra restauranger, men smakar det så kostar det.

Det brukar dock vara så att under Almedalsveckan så får alla servitörer hjärnsläpp. Maten kommer före drickan, notan dyker upp efter mycket tjat och servicen är under all kritik. Det kan ju bero på att arbetskraftsutbudet på Gotland inte är särdeles stort, medan behovet är i paritet med Anders Borgs bästa dagdrömmar.

Betygsskalan är från ett A (dåligt) till fem A (världsklass).

Lunch

Strykjärnet, Visby crêperie & logi AAAAA
Sveriges bästa galletter. Servicen något förvirrad, men det är inte unikt för just detta ställe. Här spottas Dagens Arenas [[Nisha Besara]] med make (och barn får vi anta)

Vinäger AAAA
Matiga, underbara sallader. Goda lammburgare och bra pasta. Dyrt för lunch, men man får då å andra sidan alltid något eller någon spännande att titta på. Överlägsna läget för flitiga seminariebevakare. Här möter man garanterat Springtimes [[Johanna Elgenius]] och centerns [[Fredrick Federley]] med pr-kompisen [[Dominika Peczynski]].

Högskolans restaurang AAA
Fantastiska priser – för att vara i Visby. Helt ok lunchmat, men det är en traditionell lunchrestaurang för högskolestudenter och miljön är därefter. Ett plus är närheten till presscentret. Här äter Sacos [[Anna Ekström]] och andra som har brått mellan seminarierna. 

Munkkällaren AAAA
De flesta skulle nog rekommendera detta för middag, men det är för mycket ”vanliga” turister här på kvällen för att det ska vara något för Almedalaren. Lunch däremot är smarrigt. Husets hamburgare är mycket bra för magar som dagen innan fått lite för mycket av den goda champangen. 

Middag

Friheten AAAA
Här träffar man bland annat [[Almedalsbloggen]]/[[makthavare.se]] på söndagskvällen då vi förutseende redan bokat bord. Här är allsång med Springtime på bl a tisdag. Maten är prima, läget näst bäst i hela Visby. 

Donners brunn AAAA
Bästa läget i Visby under Almedalsveckan. Direkt efter att man ätit kan man smita in till baren där allt, och då menar vi allt händer. Servicen är utmärkt, maten delikat. Men i den översta prissklassen. Och har i år bara menyer vilket alla administratörer hatar då en grupp sällan eller aldrig är homogen. Om vi skulle tagga de som äter här får vi tagga tills fingrarna glöder. Enkelt uttryckt: på Donners träffar du någon gång under veckan alla almedarlingar. 

Värdshuset Lindgården AAA
Oerhört gott, om man låter bli glödhoppa. Vilket är en konstig traditionell gotländsk rätt där det kokta fläsket på allvar är stekt. Dessutom i en läskig senapspanering. Allt annat är smaskigt. Något i den övre prisklassen, men servering i världsklass. Här möter man garanterat de högsta politiska djuren som vice statsminister Maud Olofsson med pressis Frank Nilsson.

Bakfickan AAAAA
Bästa fisken i Östersjön. Mysigt, men trångt. Hit går man för komma lite ifrån stimmet nere vid Strandgatan. Ligger vid Stora torget. Här kan man med stor sannolikhet hitta Jonas Morian. Tar inte bordsbeställning efter 18.00.

50 kvadrat AAAA
Väldigt god mat, men i princip omöjligt att få bord. I alla fall på den pyttelilla uteserveringen. Men om man är en planeringsmänniska kan man alltid boka i förväg och få fantastisk svensk husmanskost. Svenskt Näringslivs [[Peter Isling]] brukar planera väl och då och då ha ett bord på uteserveringen. 

Wisby Strand restaurang och bar  AAAA
Fantastisk mat till rimliga priser. Utsikten är att döda för; hela Östersjön bara några meter därifrån. Men förra året var serveringen under all kritik. Ett plus för vegangrytan. Förra året hölls eftersnack här, men i år håller de öppet för både lunch och middag alla dagar utom fredagskväll, då det är abonnerat. Folkpartiets presschef [[Anders Andrén]] lär njuta utsikten även i år. 

Varning på stan
Ta aldrig, och då menar vi aldrig, en pizza i hamnen. Inte heller en pastarätt. Är det absolut panik så gå till Hamnplan 5, där kan maten vara ok. Men erfarenheten talar emot. Misstaget att äta här kommer Villaägarnas vice förbundsdirektör [[Joacim Olsson]] förmodligen inte att göra igen. 

Glass/fik

Bästa saffransglassen: Glassmagasinet i Visby hamn – saffran är dock inte allt. De har hundratals smaker. Underbart; köp en glass, gå till hamnen och kolla in [[Magnus Ljungkvist]]s fina segelbåt. En glass kommer garanterat folkpartiets [[Jan Björklund]] njuta. 

Kaffe utan mingel: Björkanderska caféet, mitt i men ändå långt borta. Ligger i hamnen, mitt emot Hamnplan 5. Här brukar den ständigt filosoferande doktor [[Stig-Björn Ljunggren]] njuta kaffe och lugn.

Nattmat

Viking pizzeria AA
Inte Visbys bästa, men garanterat öppen. En kebab mitt i natten smakar alltid gott. 

McDonald´s vid Östercentrum. A
Precis som alla macedonken i världen. Lååångt borta från händelsernas centrum; men har du oturen att bo utanför Österport så funkar en cheeseburgare alltid. Här kan man, mot allas förmodan, faktiskt möta de från den alternativa veckan som tröttnat på vego-käket.

Max vid Östercentrum AA
Bättre än McDonalds men likförbenat långt bort. Dock nära till polishuset om man nu vill anmäla en nationalists härjningar på stan. Här kommer man garanterat möta [[Nina Larsson]].

Här vi glömt några? Fyll gärna på i kommentatorsfältet. Sharing is caring!

Comments

  1. Jag tycker nog att du glömt JODAs förträffliga nachos! Finns i lammvariant för den som så önskar… (Fast lamm gör sig bäst helgrillat!) Ligger ju i Björkanderska, så närheten till övrig aktivitet är ju uppenbar.

    Dock förstår jag inte det där med att inte ta pizza…Trossen är ju helt ok!

    Sen för den som vill ta en lättare lunch vill jag verkligen slå ett slag för Fotogalleriet som har goda soppor och mackor för en billig peng. De finns på Tage Cervins g. 3 B (samma gata som Rindi) och serverar även fika…

Trackbacks

  1. [...] Makthavare » Lamm för Almedarlingar – restaurangguide [...]

  2. [...] tack! jag noterar att mitt hamburgarintresse spridit sig. Denna gång i form av restaurangguide inför Almedalsveckan.. Dela med [...]

Kommentera