Makthavare granskar tillgängligheten i Almedalen

Almedalsveckan har ett enormt utbud av seminarier, debatter, tal och mingel. Och vi vill gärna tro att allt detta står öppet för vem som helst att delta i. Men är det verkligen så? I år kommer Makthavare.se särskilt följa upp hur partier och andra arrangörer ordnat tillgängligheten till arrangemangen för funktionshindrade.

En föreläsningssal smyckad från golv till tak med blommor ger ett trevligt och ombonat intryck men förhindrar allergiker från att ta del av det som sägs. Ett utomhusarrangemang utan teckentolkar och hörslingor gör det nästan omöjligt för någon med hörselnedsättning att ta del av visdomsorden. Frånvaron av ramper och hissar stänger ute de som har svårt att gå. Och i bland de otaliga material i form av broschyrer, flygblad och böcker som sprids finns det sällan – för att inte säga aldrig – något som är anpassat för de som behöver lättläst text eller punktskrift.

Almedalsveckan har växt i betydelse för den politiska diskussionen i Sverige. Och visst är det fantastiskt att en så enorm flora av kunskap är tillgänglig bara man reser ner till Visby denna sommarvecka. Men tillgängligheten till allt detta är främst anpassad för den som har lyckan att helt vara utan funktionshinder.

Vi vet att Visby är en knepig stad ur tillgänglighetssynpunkt. Många av husen är gamla och svåra att röra sig i, gatorna är kullerstensbelagda och det finns få moderna lokaler att välja. Men just därför är arbetet med att försöka göra arrangemangen så tillgängliga som möjligt viktigt.

Går man igenom almedalens kalendarium får man enkelt klart för sig att det bara är fem procent av alla seminarier som ordnat med hörselslinga. Det är bara en indikation på att tillgängligheten inte alls är i arrangörernas fokus. Men har man en demokratisk ambition är det förstås viktigt att så många som möjligt kan göras delaktiga.

Just därför kommer Makthavare.se i år att i samarbete med handikapporganisationerna och [[HSO]] granska hur tillgängligheten ser ut i Almedalen. Vilka arrangörer är bäst? Kan man lita på att våra poltiiska partier vänder sig även till dem som har ett funktionshinder?

Vi kommer att titta på tillgänglighet ur flera aspekter. Har man annonserat sitt seminarium på ett sätt att alla kunnat ta del av inbjudan? Kan alla delta, eller är några utstängda? Finns det textmaterial som delas ut tillgängliggjort genom punktskrift eller på nätet?

Makthavare.se är övertygade om att Almedalsveckan som helhet tjänar på att så många som möjligt bereds plats och möjlighet att delta i samtalen. Men arrangörerna behöver påminnas om att vi alla inte har det lika enkelt. Därför granskar vi. Därför kommer vi ställa de ansvariga till svars.

Comments

  1. Bra! Tillgänglighet är bra för alla med nödvändig och helt avgörande för vissa av oss. / Maria Johansson, förbundsordförande DHR, kommer finnas på plats i Almedalen

Trackbacks

  1. [...] vi tidigare rapporterat om gör Makthavare.se tillsammans med HSO en tillgänglighetskoll bland partierna under årets Almedalsvecka. Testet går ut på att kolla i vilken utsträckning [...]

Kommentera