Ett klassiskt vänstertal av Lars Ohly

Redan innan [[Lars Ohly]] klivit upp på Almedalens scen i kväll hade han recenserats från flera olika håll utifrån ett flertal perspektiv. Exempelvis anlitade Dagens Nyheter retorikexperten Christer Hanefalk, som menade att Ohly var bra på att vara fri från manus och humoristisk.

Och visst var det ett retoriskt väl uppbyggt och levererat tal Ohly höll. Men den vanliga humorn blev det inte mycket av, och nog konsulterade han ganska frekvent de medhavda anteckningarna. Temamässigt kretsade mycket kring, precis som framgick av pressträffen tidigare på dagen, den globala finanskrisen och dess orsaker – samt vad som kunde göras för att undvika att liknande kriser i framtiden får lika förödande konsekvenser. Med andra ord ämnen som passade Lars Ohly mycket bra. Det förefaller troligt att han, [[Mona Sahlin]] och [[Peter Eriksson]] noga talat ihop sig om vem som ska säga vad i Almedalen. Att skälla på marknaden – och borgerliga företrädare som förefaller hålla sagda marknad om ryggen – har lämpligt nog fallit på Ohlys lott.

Han gick till hårt angrepp mot ”de sista nyliberalerna” i regeringen, exemplifierade med [[Anders Borg]]. Utöver att trycka hårt på vikten av en aktiv bostadspolitik med ökat bostadsbyggande, ett stopp för uppsägningar inom offentlig sektor samt ”bättre pensioner och ett nytt pensionssystem” slog Lars Ohly ett lite oväntat slag för den svenska fartygsflottan.

Han uppehöll sig även en hel del kring de förslag vänsterpartiet tidigare under dagen presenterat i sin rapport om finanskrisen; ökat statligt ägande inom banksektorn etc.

Lars Ohly talade även om vikten av ökad tillgänglighet för funktionshindrade och berättade om en incident från EU-valrörelsen där v-kandidaten [[Jesper Odelberg]] haft svårt att komma in på en krog där han var inbjuden för att komma och debattera, på grund av höga trösklar och andra brister i inredningen. Ohly lät meddela att om han fick råda så skulle genomförandet av en av riksdagen redan antagen handlingsplan för tillgänglighet bli genomförd senast 2014.

Talet avslutades med en internationell utblick över Iran och Honduras, där det tidigare under dagen genomförts en militärledd statskupp. ”En klassisk högersatskupp” kallade Ohly denna, och manade mötesdeltagarna att ”ta avstånd från den höger som så tydligt avskärmar sig från demokrati och mänskliga rättigheter”.

Comments

  1. Jättebra att Lars Ohly tog upp tillgänglighetsfrågan. En bra start på politikerveckan. Hoppas övriga partier ställer sig bakom att samhället ska vara tillgängligt 2014!

    I och för sig skulle det jobbet vara gjort till 2010, men bättre sent än aldrig. Det finns kommuner som säger att de ska vara klara 2024, och detta är en klar förbättring.

    Pelle Kölhed, förbundsordförande RTP
    bloggar från Almedalen på http://www.rtp.se/blog

Trackbacks

  1. [...] Om denna utsatta grupp sades ingenting från Lars Ohly. Vilket också framgår i kommentarer från SvD1, SvD2, Makthavare. [...]

Kommentera