”Politiska misstag sätter dagordningen”

Han bevakar i stort sett bara de politiska partierna och ser lågt nyhetsvärde i Almedalens övriga diskussioner. Han tycker att politikernas misstag sätter dagordningen mer än journalisterna. [[Mats Knutson]], inrikespolitisk kommentator på Rapport, är först ut när mediegranskande Second Opinion tar pulsen på Sveriges tyngsta politiska journalister.Efter nästan sju år på Aktuellt tar nu Mats Knutson över som inrikespolitisk kommentator på Rapport. Vi hinner knappt börja intervjun innan han pratar engagerat om Almedalsveckan; alla intressanta seminarier, kvalificerade föreläsare och den alldeles speciella stämning som skapas på en plats som drar så många journalister politiker, intresseorganisationer, företag och andra opinionsbildare. Men samtidigt tycker han att just intresselobbyn är baksidan med hela arrangemanget.

– Skälet till att jag åker till Almedalen är ju inte att på grund av att en massa intresseorganisationer har seminarier. Jag bevakar i praktiken bara en enda sak, och det är de politiska partierna. Det är av det enkla skälet att man inte hinner, och det finns ett begränsat utrymme i tv-mediet.

Men finns det inte andra politiska rörelser som är värda att lyfta fram?
– Absolut, men det är fler journalister än jag där. Men Rapport och Aktuellt har naturligtvis ett begränsat utrymme. Allt måste nyhetsvärderas, och värderingen hamnar oftast på de politiska partierna.

Varför det?
– För att det är det som uppfattas som mest relevant för tittarna. Särskilt nu när vi går mot ett valår. En intresseorganisation kan visst ta sig in och klara den nyhetsvärderingen, men oftast handlar det då om ett sammanhang där en politisk fråga kommer in.

Misstag sätter dagordningen
Det verkar vara svårt att komma förbi SVT:s nyhetsvärdering – helst ska man vara ett stort, redan etablerat parti, om man får tro Mats Knutson. Samtidigt tycker han inte att det är journalisterna som sätter dagordningen under Almedalsveckan.

– Paradoxalt nog är det ofta den politiker som gör ett misstag som sätter dagordningen. Man påverkas av den på ytan lite lättsammare stämningen, lägger ut texten om någonting och säger för mycket. Det var i Almedalen som [[Anders Borg]] sade att man skulle skära ner flera miljarder på försvaret. Det ledde till att [[Mikael Odenberg]] avgick och har gjort att regeringen har haft problem med försvarspolitiken i tre år. Det var i Almedalen som [[Maud Olofsson]] kallade Joschka Fischer för terrorist.

Färgas inte av åsikter
I Sveriges största nyhetsprogram Rapport får Mats Knutson nu vara den som, ofta ensam, förklarar och analyserar politiska händelser. Röster har höjts för att ha två kommentatorer i samma program för att tittarna ska få fler vinklar och tänkbara analyser. Mats Knutson ställer sig frågande till förslaget.
– Det bygger på en föreställning att vi är politiskt tillsatta. Min roll är inte att försöka driva en åsikt eller partilinje. Snarare är det att försöka ge en bakgrund och förklara för tittaren varför något händer.

Men du färgas väl ändå av dina personliga åsikter?
– Ja det är klart att all journalistik är färgad. Men om jag skulle börja ge uttryck för mina åsikter i mina kommentarer, då skulle ju jag tappa all trovärdighet på bara några veckor. I dag blev jag anklagad både för att vara oppositionens betalda lakej och regeringens påhejare.

Du skriver på din hemsida att er främsta roll är att granska regeringsmakten. Lyckas ni med det?
– Ja jag tycker nog det. Under den här mandatperioden har det varit en oerhört intensiv bevakning – från starten, till ministeravgångarna, in i A-kassedebatten. Sen försköts fokus på oppositionssidan i höstas. Men det naturligt att man bevakar även ett oppositionsalternativ, även om jag anser att fokus bör vara på regeringsmakten.

Har det inte blivit för mycket fokus på oppositionen?
– Nej jag tycker inte det, med tanke på att det är ett sannolikt regeringsalternativ. Vi är i ett läge med två block som är oerhört samkörda. Det ställer också krav på att vi ska kunna tala om för våra tittare vad som väntar om man röstar på det ena eller andra alternativet.

Inte journalisternas drev
Mats Knutson säger bestämt att journalisterna inte kan bedriva ett mediedrev på egen hand.
– Det är alltid andra intressen som underblåser drevet. Om det inte finns någon opinionsmässig grund finns inget drev. Och det måste finnas andra politiker eller makthavare som hjälper till att underblåsa genom kritiska uttalanden.

Men det är ju ändå journalisterna som gör så att det blir ett mediedrev?
– Javisst, absolut, så är det. Men jag var till exempel med under Mona Sahlins tid, då fanns det väldigt starka krafter, utan dem hade det inte blivit en så stor fråga i medierna.

hanna3

Kommentera