Sabuni rök ihop med Lago

Miljonprogrammets bostäder står inför ett massivt och resurskrävande upprustningsbehov de kommande åren. Alla aktörer är överens om att det kräver ett helhetsgrepp för att 1970-talets missgrepp inte ska återupprepas. Men vem ska stå för notan? Om det tvistade Södertäljes högprofilerade socialdemokratiska kommunalråd Anders Lago och folkpartiets Nyamko Sabuni.

Seminarium: Miljardprogram för miljonprogrammet
Arrangör: Skanska
Lokal: Teaterbåten i Visby hamn
Publik: cirka 100.
Budskap: Nu ska miljonprogrammet upprustas och det gäller att tänka på helheten.
Citatet: ”Det var ingen bra affärsidé att bygga så mycket som möjligt, så fort som möjligt, så billigt som möjligt”, Kristina Alvendal, moderat borgarråd i Stockholm.

Södertäljes socialdemokratiska kommunalråd [[Anders Lago]] rök ihop rejält med [[folkpartiet|folkpartiets]] integrationsminister [[Nyamko Sabuni]] under ett bostadsseminarium på måndagen.

- Jag får min bostadsrätt subventionerad med upp till 70.000 kronor per år. 20.000 kronor i skatteavdrag plus 50.000 kronor i rotavdrag. Samtidigt så går inte en enda krona i subvention till hyresrätterna. Det är ingenting annat än omvänd Robin Hood-politik, löd Anders Lagos utskåpning av regeringens enligt honom obefintliga bostadspolitik.

Det fick i sin tur integrationsministern Nyamko Sabuni att ryta ifrån och anklaga
Anders Lago för oansvarig socialdemokratisk vill alltid ha mer-populism:

- I dag står du här och kräver mer pengar till bostäderna. I morgon kommer du kräva mer pengar till skolan. Politiker har en påse pengar, och de måste lära sig prioritera.

Meningsutbytet skedde under Skanskas bostadsdebatt om läget i miljonprogrammet, där de inblandade paneldeltagarna annars var överens om att de kommande upprustningarna kräver ett helhetsgrepp där livet på marken mellan bostäderna, barnen och ungdomarnas fritid och behovet av exempelvis kontorslokaler och centrumlokaler i miljonprogrammets områden inte får glömmas bort.

- Man måste ta ett helhetsgrepp och inte glömma bort de boendes inflytande. Alla förändringar måste göras i samarbete med de boende där de ges ett ordentligt inflytande över sin egen utveckling, påpekade Anders Lago.

[[Kristina Alvendal]], borgarråd i Stockholm, tyckte att fastighetsägarna kommit för enkelt undan och att det inte duger med att bara kräva regeringen på mer pengar.

- De kommunala bostadsbolagen borde få i uppdrag att bli mer aktiva i sin fastighetsförvaltning.

Hon påpekade också att frågan om kontorslokaler i husens markplan måste upp på agendan.

- Det finns inga affärslokaler. Man ska inte behöva driva nötimportfirman från sitt vardagsrum.

Arkitekten [[Madeleine Nobs]], affärsutvecklare på [[Skanska]], sammanfattade läget på ett slagkraftigt sätt.

- Det handlar om 650.000 lägenheter allt som allt. Många fastighetsägare gör i dag ingenting. Det är för många människor som bor i undermåliga bostäder.

Trackbacks

  1. [...] Här finns andra som skriver om Björklund: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 läs också om när Sabuni rök ihop med Lago. [...]

Kommentera