Jämställdheten röd tråd i Sahlins sommartal

Lagstadgad rätt till heltid, kvoterad föräldraförsäkring, satsning på kvinnolöner i offentlig sektor, höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och kvoterade bolagsstyrelser var några av de förslag som [[Mona Sahlin]] lanserade i årets sommartal vid Dieselverkstaden i Sickla.

Arrangemang: Mona Sahlins sommartal
Plats: Sickla köpcentrum, Nacka.
Budskap: ”Värna välfärden istället för att låna till ofinansierade skattesänkningar”.
Ofta använd mening: ”Inget annat duger”.
Förband: [[Gunnel Nyman Gräff]], socialdemokratiskt oppositionsråd i Nacka, följd av [[Jonas Gardell]].
Antal applåder: 19.
Talskrivare: [[Anneli Toresson-Stridsberg]] och [[Jenny Åkervall]]
Åhörare: Uppskattningsvis 700 (mellan tummen och pekfingret).
I publiken: [[K G Bergström]], [[Mats Knutson]], [[Thomas Bodström]], [[ Nalin Pekul]], [[Wanja Lundy-Wedin]], [[Helle Klein]], [[Niklas Svensson]], [[Paula Neuding]], [[Anders Lago]], [[Anders Ygeman]], [[Elisabeth Brandt-Ygeman]], [[Veronica Palm]], [[ Stefan Stern]], [[Per Gudmundson]], [[Evin Cetin]], [[Carina Ohlsson]], [[Joakim Edhborg]], [[Carl Höglund]], [[Anneli Toresson-Stridsberg]], [[Mats Andersson]], [[Cecilia Eklund]], [[Ömer Oguz]], [[Boel Godner]], [[Nisha Besara]], [[Eva Rundqvist]], [[Carina Persson]], [[Mikael Damberg]].

Kanske kan det tolkas som ett tecken i tiden och att det ljusnar för henne, eller så är det bara en slump, men tumme med vädergudarna, och Jonas Gardell, har hon i alla fall, [[socialdemokraterna|socialdemokraternas]] partiledare. En strålande varm sommareftermiddagdag vid Dieselverkstaden i Sickla Köpcentrum i Nacka höll Sahlin – likt alla partiledare – sitt obligatoriska sommartal, som i hennes fall alltså brukar hållas i en av Stockholms förorter.

Talet inleddes på samma sätt som hennes Almedalstal, alltså med en internationell utvikning i form av läget i Iran, samt samt ett konstaterande att hon under sommaren bland annat brutit armen, gift bort sin dotter och gästat palestinska Al-Fatahs kongress i Betlehem, där hon för övrigt var en av få internationella gäster och i den rollen också en av talarna.

- Under sommarveckorna har vi också kunnat följa utvecklingen efter valfusket i Iran. De oppositionella som möttes av tårgas och våld på Teherans gator efter presidentvalet möts nu av ett korrupt rättsväsende och ännu mer våld. Det förekommer uppgifter om tortyr och våldtäkter i fängelserna, sade hon.

Därefter angrep hon regeringen och kritiserade den för att Sveriges ambassadör närvarade vid presidentinstallationen i Teheran häromvecken. En närvaro som Sahlin alltså inte skulle ha accepterat om hon hade varit statsmininster.

Men huvuddelen av talet handlade om jämställdheten samt läget i den offentliga sektorn där hon valde att retoriskt ställa regeringens skattesänkningar mot utlovade socialdemokratiska satsningar på jobb i vården och skolan. Men det kom också en del besked, om än knapphändiga, om hennes syn på skattepolitiken. Bland annat berörde hon fastighetsbeskattningen:

- Den så kallade stockholmsskatten ska bort om det blir en rödgrön regering efter valet nästa år. En sänkt fastighetsskatt för bostadsrätter och hyresfastigheter – så att också de som bor i hyreslägenhet får lägre boendekostnader. En rättvisare fastighetsskatt – så att fler med små inkomster får sänkt skatt. Och de som bor i de stora dyra husen får betala mer.

Även pensionärerna fick en liten vink om hur hon ser på deras situation.

- Men när jag säger att det är viktigare än skattesänkningar, så vill jag också säga: utom för pensionärerna. Det är oanständigt som regeringen nu har byggt upp systemet så att pensionärerna betalar mer skatt, och riktigt mycket mer, än den som arbetar. Man har gjort en skillnad på lön och pension. När vi socialdemokrater, om vi får chansen, kommer tillbaka till regeringsmakten. Då börjar arbetet med att steg för steg förändra detta. Lön och pension ska beskattas lika.

Hon flaggade också för att det med en rödgrön regering kommer att kvoteras in kvinnor i de större företagens styrelser, om inte näringslivet självt förmår öka andelen kvinnor i dem. På det området tycker hon Sverige ska hämta inspiration från den norska lagstiftningen.

- Vi kan inte tveka. Reglerna i aktiebolagslagen måste ändras så att minst 40 procent av vartdera könet är representerat i de större bolagens styrelser. Det här har Norge gjort. Kan Norge, så kan vi. Det är dags för det nu.

Även deltidsarbetet togs upp som en fråga där hon flaggade för att hon kan tänka sig att använda lagstiftningsvapnet.

- Varför går det bra att skapa heltider i mansdominerade branscher, men inte åt kvinnor? Varför har killarna på Siba och Elgiganten heltidsjobb men kvinnorna på Vivo och Ica deltid? Mitt mål är att heltid ska vara en rättighet – och deltid en möjlighet. För både kvinnor och män. Om parterna på arbetsmarknaden inte klarar av frågan själva, då är det givet att nästa steg för en socialdemokratisk regering blir att ta till lagstiftning för att nå rätten till heltid.

Frågan om en kvoterad föräldraledighet kommer också lyftas upp i socialdemokraternas budskap som ska röja vägen för en valseger nästa höst:

- Jag var på ett möte med metallare i våras. Det var förstås väldigt många män där. Innan jag skulle gå upp och hålla mitt tal satt jag och lyssnade på när de redovisade grupparbeten de hade gjort om föräldraförsäkringen och hur den skulle bli mer jämställd. Då gick en metallare upp och skojade om att hans grupp kommit fram till att det här med barnuppfostran, det var ju alldeles för viktigt för att överlåtas åt kvinnorna. Se bara hur det kan gå, skojade han.

- Jag kunde ju inte låta bli att kontra med att det här med att styra världen, det är alldeles för viktigt för att överlåta åt männen. Se bara hur det kan gå. Men självklart måste vi ta debatten om att dela föräldraförsäkringen. En första väg kan vara en tredelning, som LO-kongressen bland annat driver, en del för vardera föräldern och en dela att dela på själva. Vi ska diskutera det här på vår kongress och jag vet att vårt kvinnoförbund kommer att driva det ordentligt.

Talet kan också ses på Youtube.

Kommentera