Israeliskt upprop kräver Ikea-bojkott

Stormen i kölvattnet av [[Donald Boström|Donald Boströms]] artikel i Aftonbladet får allt större proportioner, så här i rötmånadstider. Israels före detta Stockholmsambassadör hävdar i en radiointervju att 85 procent av den svenska dagspressen ägs av socialdemokraterna och facket, och på nätet cirkulerar ett upprop som kräver en bojkott av Ikea i Israel.

”Det finns ingen pressfrihet i Sverige. Det är en illusion. 85 procent av tidningarna som ges ut i Sverige ägs av vänsterpartierna, särskilt av [[Socialdemokraterna]] och fackföreningarna. Allt sedan [[Olof Palme|Olof Palmes]] tid på 60-talet har de kommit med oupphörliga attacker” , sade ambassadör [[Zvi Mazel]] enligt TV4 som i ett nyhetsinslag på söndagskvällen återutsänt radiointervjun.

Att vara skrivande analytiker – oavsett ämne – och sia om framtiden är inte det lättaste. Oavsett om analyserna handlar om utfallet i kommande idrottsevenemang, politik, ekonomi eller aktiekurser är det inte lätt att prick in vad framtiden har i sitt sköte. Lika ofta som man har rätt får man fel, om inte oftare? Men frågan är om inte mediebloggaren [[Olle Lidbom]] som står bakom Vassa eggen efter vad som hänt de senaste dagarna satt ett svårslaget rekord i att ha rätt och bli sannspådd?

Det är inte bara den israeliska utrikesministern [[Avigdor Lieberman]] som surat till rejält på Aftonbladet och den svenska regeringens agerande. Även premiärminister [[Benjamin Netanyahu]] ger sig nu in i debatten genom att kräva att den svenska regeringen fördömer publiceringen.

”Den svenska regeringen korsade en röd linje när de inte fördömde artikeln”, sade han i en första offentlig kommentar av Aftonbladetaffären efter söndagens israeliska regeringssammanträde, enligt vad Jerusalem Post rapporterar, och fortsatte:

”Vi efterfrågar inte en ursäkt, utan ett fördömande”.

Aftonbladets utsända reportar i Israel har vidare fått problem med sin pressackreditering hos israeliska GPO, government press office. Presskontorets chef [[Danny Seaman]] har meddelat de båda utsända att han kommer fördröja deras ackreditering så länge som det är formellt möjligt, vilket är tre månader, innan han fattar ett beslut om de kommer tillåtas besöka Gazaremsan.

Det hotet har i sin tur fått upp det svenska journalistfacket på banan. Journalistförbundets ordförande [[Agneta Lindblom Hultén]] kommer under måndagen överlämna en protestskrivelse till Israels Stockholmsambassad, rapporterar Ekot. Förbundet har också kontaktat den Internationella journalistfederationen för att be om stöd.

Tidningen Haaretz rapporterar vidare att ett gräsrotsupprop på nätet kräver en bojkott av [[Ikea]], vars hittills enda israeliska varuhus etablerades år 2001 i kuststaden Netanya som är belägen cirka 30 km norr om Tel-Aviv. Ett andra varuhus ska öppnas i början på 2010. På söndagseftermiddagen hade uppropet fått över 4.600 undertecknare på nätet, som alla skrivit under på texten:

”Mot bakgrunden av den antisemitiska publiceringen av en medeltida typ av blodigt förtal av IDF:s (israeliska försvarsmakten, översättarens anm.) soldater, och den fortgående tystnaden från den svenska regeringen i frågan, är det oacceptabelt att vi fortsätter att stödja den svenska detaljhandelskedjan Ikea. Snälla, skriv inte bara under uppropet, vi behöver konkret handling!”, lyder uppropet enligt Haaretz.com.

På hemmaplan har bland annat EU-parlamentarikern [[Gunnar Hökmark]] och den välbesökta politikbloggaren [[Dick Erixon]] under veckan som gått utdelat ett par verbala pungsparkar till [[Aftonbladet|Aftonbladets]] chefredaktör [[Jan Helin]] och anklagat tidningen och eventuellt också honom personligen för att vara mer eller mindre nazistisk.

I en debattartikel på Newsmill skriver Hökmark om den urspungliga artikeln av Donald Boström under rubriken ”Ingen skillnad mellan Aftonbladets och Nazitysklands propaganda”.

I ett blogginlägg drar Erixon paralleller mellan Aftonbladet och nazisternas dåvarande husorgan. Rubriken är ”Aftonbladet agerar som Der Stürmer”.

Hårda ord, kan tyckas. Och det är då vi kommer tillbaka till mediebloggen Vassa eggen. Där skrev [[Olle Lidbom]] efter att ha skådat i kristallkulan i ett inlägg den 1 juni bland annat:

”En positiv sak med att [[Karin Magnusson]] lämnat Aftonbladet Kultur och att sidan nu leds av [[Åsa Linderborg]] är att debatten kommer bli hårdare. Redan under våren är det tydligt hur Aftonbladet Kultur har radikaliserats, blivit aggressivare. Skribenterna är möjligen lika politiskt förutsägbara som förr, men vildare i både språk och tanke. /…/

Därför ser jag med glädje hur Aftonbladet Kultur blir vildare. Sverige behöver en kulturjournalistkår med fler ovänner.”

Kommentera