Få konkreta löften i rödgrön valplattform

Efter att ha pytsat ut politiska utspel i småportioner kunde de rödgröna i dag presentera valplattformen i sin helhet. Den innehåller mycket om vad s, mp och v inte vill, en rad målsättningar och planer – men få konkreta löften.

Nej, några riktigt klara besked finns inte att hämta i manifestet. Det är vaga formuleringar om målsättningar och spretande ambitioner. Häng med i vår snabbgenomgång:

Ungdomsarbetslösheten ska bekämpas med ett Ungdomsavdrag i arbetsgivaravgiften och ett Ungdomslyft 2011 som ska ge arbetslösa möjlighet att läsa in gymnasiet.

Företagarna lockas med ytterligare valfrihet i antalet karensdagar, ett innovationsprogram för och sänkta sociala avgifter från 2011.

Förskolan ska få mindre grupper och föräldrar ska ha rätt till minst 30 timmar i veckan, även om när barnet får ett syskon eller en förälder blir arbetslös.

Skolan byggs ut 2011 med 44 000 studieplatser i högskolan, yrkeshögskolan, vuxenutbildningen och den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Grundskolan ska ge skriftliga omdömen från första klass och betyg från årskurs sju.

A-kassan ska vara frivillig och kosta max 80 kr per månad. Ersättningsnivåerna och taket höjs så att den som tjänar upp till c:a 25 000 kr får ut 80 procent i ersättning.

Lex Laval ska rivas upp och anlitandet av bemanningsföretag ska ses över.

Arbetsgivare ska genomföra lönekartläggning varje år och ett vite ska införas för dem som inte åtgärdar lönediskriminering.

I sjukvården ersätts Vårdvalet med Hälsovalet. Inga universitets- eller regionsjukhus ska säljas. Taket i sjukförsäkringen ska höjas till 8,5 basbelopp 2012. Hemtjänsten ska kosta max 100 kr per timme och det ska finnas k fria timmar som äldre kan använda som de själva vill.

Polisutbildningen ska ersättas med en högskoleutbildning och FRA-lagen ska rivas upp. Det blir ingen ny omröstning om euron och inget Natomedlemskap under nästa mandatperiod.

Dagens enda nya konkreta förslag är tänkt att stimulera hushållens energieffektivisering. Den som genom ny installation i villan sänker sin energiförbrukning med 30 procent får fastighetsavgiften nollad i tre år.

Oppositionen lovar också 100 miljarder kr till utbyggnad av hållbar infrastruktur mellan 2010 och 2021. En rödgrön regering vill också arbeta för ett 30-procentigt reduktionsmål av kolioxid i EU.

I kategorin ”om slantarna räcker” finns också följande förslag:

  • Sänka restaurangmomsen, och ev annan moms i tjänstesektorn.
  • Höja studiemedlet med 600 kr per månad
  • Sänka förskolans maxtaxa till 900 kr
  • Förlänga den avgiftsfria tandvården till 24 år
  • Ta bort beskattningsskillnaden mellan lönearbetande och pensionärer
  • En miljard till kulturen

Vilka avtryck har småpartierna gjort?
Liksom det märks att moderaterna definierar alliansens politik, är det tydligt att socialdemokraterna är de som sätter ramarna för det rödgröna samarbetet. Mycket av det som finns i den gemensamma plattformen, är sådant som tidigare stått att finna i det socialdemokratiska valmanifestet. Men det finns även områden där vänsterpartiet och miljöpartiet satt avtryck.

Vänsterpartiets avtryck kommer kanske främst i arbetsmarknads- och välfärdspolitiken. Lagstadgad rätt till heltid, skärpning av arbetsrätten, avskaffande av Lex Laval och begränsningar av möjligheten att använda bemanningsföretag är frågor som vänsterpartiet drivit länge. Även stora satsningar i den offentliga sektorn, ökade krav på lönekartläggningar och att all skattefinansierad verksamhet ska omfattas av meddelarskyddet är tydliga vänsterfrågor.

Att miljöpartiet satt sitt avtryck på miljö- och klimatpolitiken är tämligen självklart. Inte minst de stora satsningar på infrastruktur som föreslås, vilket varit miljöpartiets huvudfråga i denna valrörelse. De rödgröna vill sänka tjänstemomsen som ett sätt att skapa jobb, vilket miljöpartiet drivit. Det bör förmodligen ses som en framgång för miljöpartiet att ett avskaffande av undantagen från turordningsreglerna i LAS inte finns med. Undantag som s och v är emot, men som miljöpartiet varit eniga med allianspartierna om.

Kommentera