Utspelometern: Socialdemokraterna föreslår ”Lex Jörg”

Under fredagen har socialdemokraterna presenterat en ”Lex Jörg”, som en fortsättning på den rödgröna överenskommelse om sjukförsäkringen som presenterades i vintras.

I januari presenterade de tre rödgröna hur de ville förändra sjukförsäkringen, i en artikel på DN Debatt. Under fredagen presenterade [[Mona Sahlin]] och [[Ylva Johansson]] en ”Lex Jörg”, som en fortsättning på den överenskommelsen. Namnet kommer från den, medialt ganska uppmärksammade, läkare som efter en stroke anvisades att söka jobb på Samhall istället för att jobba deltid som läkare. Hela utspelet kom att hamna i skugga bakom diskussionen kring huruvida SVT gjort bort sig eller inte, när samma [[Jörg Teichert]] figurerade i torsdagens utfrågning av [[Fredrik Reinfeldt]]

Rent konkret pekar utspelet på ett antal förändringar i sjukförsäkringarna. Fasta tidgränser ska avskaffas och ersättas med individuella bedömningar. Den sjukskrivne ska inte längre prövas mot ”hela arbetsmarknaden” utan ”en verklig arbetsmarknad samt kunna få det stöd som krävs för att klara omställningen till ett nytt arbete, inklusive trygg försörjning under den tid som detta tar”, det ska gå att få sjukpenning på deltid och så vidare.

Tillför utspelet något nytt?
Nej, inte substantiellt. Innehållet är redan känt sedan den rödgröna överenskommelsen från i vintras. Det enda som tillförts är namnet ”Lex Jörg”, men i princip ingenting mer.

Varför nu?
De rödgröna, och kanske allra mest socialdemokraterna, går kräftgång i opinionsmätningarna och letar efter en game changer som kan vända på det hela. De vet att regeringen tidigare haft problem att försvara konsekvenserna av de genomförda förändringarna i sjukförsäkringen och tror sig förmodligen kunna tjäna på att det kommer upp på dagordningen igen.

Flipp eller flopp?
Svårt att säga. Häromdagen presenterade Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan siffror på vad som hänt med de som ”utförsäkrades” vid årsskiftet, siffror som rimligtvis inte bör tala till regeringens fördel. Å andra sidan kan människor dra sig den situationen som rådde innan 2006 till minnes, med höga sjukskrivningstal och en situation som i alla fall upplevdes som att den förpassade människor till passivitet.

Dessutom kan den eventuella postiva effekten för de rödgröna dras ner av den metadebatt som blev kring presentationen av utspelet. Vad visste SVT om Jörg Teichert innan utfrågningen? Spelade socialdemokraterna fulspel? Vem som visste vad exakt, kommer vi förmodligen aldrig få reda på. Men att det kommer att påverka bilden av utspelet kan vi vara ganska säkra på.

Kommentera