Vem blir valets stjärna – Valhoroskopet 2010

Sitter alliansen kvar eller tar de rödgröna över? Mot slutet av valrörelsen ökar nervositeten hos partierna samtidigt som valmanskåren översköljs av opinonsundersökningar som alla prognosticerar valutgången. Makthavare.se har därför valt en alternativ väg för att spå årets vinnare. Med en vecka kvar till valdagen presenteras ett unikt horoskop över resultatet för varje riksdagsparti samt ett par uppstickare, framtaget exklusivt för våra läsare av astrologen [[Tor Tolander]].

Vilka frågor avgör valet?

Inga nyheter här. Valet avgörs av klassikern vård, skola, omsorg med fördelningspolitiken som vågmästare. Kultur är bubblaren under de sista dagarna. Den som vill vinna den där sista procenten bör avsluta med ett maffigt kulturutspel eller göra en [[Barack Obama|Obama]] och fylla en scen med balla kända musiker och artister.

[[Moderaterna]]
Har faktiskt lyckats i sin avsikt att bli det nya arbetarpartiet. I det här valet drar de många röster av de som tror sig rösta med hjärnan men i verkligheten röstar med hjärtat eller instinkten enligt parollen: man vet vad man har! Ligger inte riktigt rätt i någon fråga men skjuter sig inte heller i foten någon gång. Utstrålar kompetens och regeringsduglighet.

Prognos: Gör sitt allra bästa val och tar över som riksdagens största parti. Troligen med siffror upp emot 33 procent, möjligen till och med högre.

[[Kristdemokraterna]]
Har haft sin glansperiod och kommer så sakta dala ut ur riksdagen om de inte förmår åstadkomma en nystart. Ligger helt fel i alla frågor för att attrahera nya väljare. Saknar tilltalande visioner om framtiden som ligger i samklang med någon grupp utanför deras, nu åldrande, kärnväljare. Hankar sig troligen kvar i det här valet, särskilt om man satsar på sin strikta men medmänskliga syn på lag och rättvisa.

Prognos: Borgerlighetens sorgebarn som riskerar att åka ut då alliansväljare sällan stödröstar. Allt över 4,6 procent är sensationellt bra.

[[Folkpartiet]]
Drar av någon anledning en hel del röster från dem som ser sig som intellektuella. Tjatar nyanslöst om sina frågor och ju mer feststämning det blir inför valet desto surare och pekpinneaktigt framstår folkpartiet. Skulle vinna på att lyfta fram något annat på något nytt sätt. Har trogna kärnväljare och tar hem den del som känner att de saknar alternativ.

Prognos: Bör hamna under förra valresultatet. Kan vinna över väljare från kd och möjligen tappa till sd. Svårtippat men hamnar troligen i spannet 5,8 – 7,3 procent. Ska vara mycket glada för allt över 7,4 procent.

[[Centerpartiet]]
Pedagogiska, erfarna och rika. Bör göra en riktigt bra valspurt och locka tillbaka en del miljömedvetna pragmatiker. Hamrar de ut en trovärdig framtidsmodell och lovar runt i ”hela Sverige ska leva” så finns det en chans, om än mycket liten, att de återtar positionen som näst största borgerliga parti. För en alliansseger krävs ett bra centerval.

Prognos: Kan, trots allt, komma upp till och överträffa valresultatet 2006 även om det troligtvis inte blir så. Kan gå så dåligt som 4,7 procent men når troligen upp till runt 6,6 procent. Allt över det bygger på en kombination av taktik, tur och tradition.

[[Socialdemokraterna]]
Trodde sig ha förnyat partiet men bakom könsbytet i toppen har det mesta gått bakåt. Är lika fel som moderaterna är rätt och man förlorar nästan varje fight man tar med dem. Bör pumpa på i den traditionella stilen som känns igen från [[Göran Persson]] och slugga mot centern och folkpartiet istället, men kommer göra kraftiga utspel i elfte timmen. Big mistake – det ser oseriöst och inte regeringsdugligt ut!

Prognos: Tappar positionen som största parti. Kan ändå bli en slags vinnare tack vare andras framgångar men får knappast 30 procent. Kan hamna så lågt som 24-25 procent utan att det egentligen skulle förvåna men landar troligtvis på 28,9 procent.

[[Miljöpartiet]]
De rödgrönas vallokomotiv även om de troligen är för svaga i sakfrågorna. Har dock idéer och modet att stå upp för dem och därtill en rejäl spurt. Om de satsar på kulturutspel, relanserar sig som den naturliga reträttpositionen och tar avstånd från socialdemokraternas desperata avslutning kan de växa rejält. Annars ligger arga socialdemokratiska väljare kvar på sofflocket eller går till sd. Förlorar på att älta sina kärnfrågor.

Prognos: Minst 8 procent vad de än gör men kan växa explotionsartat till 12-16 procent om de vågar spela fult mot socialdemokraterna, vilket de bör göra de sista dagarna om alliansen inte ska vinna.

[[Vänsterpartiet]]
Inte hopplöst fel, bara inte rätt. Har mycket att vinna på att prata integration och utbildning under den sista veckan då de utgör en naturlig motvikt mot det allt mindre trovärdiga folkpartiet. Feministiska blinkningar går också hem. Måste gå starkt i både hbt-kretsar och feministiska kretsar för att kunna göra ett riktigt bra val, vilket de har potential att göra. Risken att de åker ur riksdagen är nära noll.

Prognos: Minst 5 procent och troligen mer än i förra valet. Kan gå så bra som drygt 7 procent men behöver i så fall släppa vänsterretoriken och låta starka, unga kvinnor äntra talarstolarna.

[[Feministiskt initiativ]]
Nej.

Prognos: Kommer få en del sympatiröster då många anser att deras frågor kommit bort. Kan faktiskt nå 0,8-0,9 procent tack vare det men stannar troligen under 0,4 procent.

[[Sverigedemokraterna]]
Vissa dagar hoppas man att man egentligen inte vet vad man pysslar med och att man har fel! Men tyvärr kommer [[Jimmie Åkesson|Åkessons]] parti in den här gången. Utan att ha ett program eller ens fakta på sin sida trampar de in med hjälp av de tysta väljarna som alla andra pratar vackert om men samtidigt helt negligerar. Så går det om man bygger ett samhälle där de svagaste kommer i kläm, herr statsminister.

Prognos: I mina vildaste drömmar får de 3,4 procent men med stor sannolikhet blir sd inte ens riksdagens minsta parti. 5,2 procent är rimligt. 8-9 procent en inte helt otrolig mardröm.

Slutsatser

Om Sverigedemokraterna kommer in sitter alliansregeringen kvar. Om den blir grönblå eller blåsvart beror på om kristdemokraterna åker ut. För det är ingen tvekan om att det blir ett samarbete höger ut om så krävs. Om sd mot förmodan gör ett dåligt val blir det hårfint men klarar sig bara kd kvar fortsätter alliansen regera.

De rödgrönas hopp står till miljöpartiet som är de enda som kan plocka väljare från andra sidan. Och till att socialdemokraterna slutar förlora mot moderaterna och börjar vinna billiga segrar mot [[Maud Olofsson]] och [[Jan Björklund]]. Vänstern gör ett bra jobb, men har man grävt ner sig i ett hål kan man inte räkna med fler röster än från de som redan sitter i hålet och den enstaka oskyldige som råkar ramla ner av misstag.

Så, enligt stjärnorna är dessa partier vinnare och förlorare, rankade i fallande ordning.

Vinnare: Sverigedemokraterna, moderaterna och miljöpartiet. Sd vinner mest trots att m blir största parti.

Förlorare: Socialdemokraterna och kristdemokraterna. Att inte längre vara största parti kan bli en välsignelse för ett parti som desperat verkar behöva en omdaning.

Fotnot: Horoskopet baseras på det datum respektive parti grundades alternativt bytte till sitt nuvarande namn. Tidpunkten är uppskattad till runt klockan 14.00 respektive dag. Valet är beräknat att ske mellan 09.00 och 20.00 söndagen den 19 september. Det gör att felslagen bör ligga i poströsterna och personliga insatser av starka partiföreträdare som inte vägts in.

Kommentera