Stora förändringar väntar inom s

[UPPDATERAD] Efter det svidande valnederlaget och de ekonomiska konsekvenser det innebär för socialdemokraterna, planeras det nu för en genomgripande organisatorisk förändring, en av de största i partiets historia. Det rapporterar Ekot i dag.

Gamla strukturer inom partiet uppges ha i hög grad bidragit till att s förlorade så stort i valet. På ett partistyrelsemöte i dag sägs att frågan om en organisatorisk sammanslagning av partistyrelse och riksdagsgrupp kommer att stå på dagordningen. Detta är inte enbart tänkt att möjliggöra ekonomiska besparingar, utan att också skapa möjligheter att få in nytt blod, göra sig av med inkompetens – men också bryta upp partiets gamla maktstrukturer, menar Ekots källor.

Centralt placerade personer Makthavare.se talat med redan innan valet har dock antytt att sådana förändringar varit påtänkta oavsett valresultatet. Socialdemokraterna har länge huserat i den egna fastigheten på Sveavägen 68 i Stockholm, och mycket sägs ”sitta i väggarna” där. En flytt av verksamheten till riksdagshuset och möjligen ytterligare en ny kontorslokal skulle ge organisationen en nytändning.

Ironiskt nog sätter de LAS-regler socialdemokratin värnar om hinder i vägen för att byta ut stora delar av personalstyrkan. Man kan därför misstänka att en hel del kreativa lösningar kommer att tas till för att få in yngre krafter på nyckelposter.

Socialdemokraterna saknar exempelvis en ny kommunikationschef att ta över efter [[Karin Pettersson]], som efter knappt ett år på posten blir politisk chefredaktör på Aftonbladet. I dag är kommunikationsombudsmannen [[Maria Strandberg Zanchi]] tillförordnad, men när hon snart går på föräldraledighet tar ledningsstabschefen [[Madeleine Harby Samuelsson]] tillfälligt över.

På partistyrelsemötet i dag ska det även bland annat fattas beslut om en socialdemokratisk extrakongress nästa år. Inte mycket tyder på att [[Mona Sahlin]] då kommer att avgå som partiledare, men det är tänkbart att man kommer att diskutera organisatoriska förändringar även för partidistrikt, arbetarekommuner och s-föreningar. Den socialdemokratiske debattören [[Sandro Wennberg]] har exempelvis argumenterat för att att partidistrikten slås samman i regioner och blir basen för partiengagemanget; att begrepp som partimedlem arbetarekommun slopas samt att det borde vara möjligt att som socialdemokrat organisera sig i nationella nätverk som inte hade någon koppling till en geografisk ort.

* * *

Det står nu klart vilka som blir gruppledare för socialdemokraterna i riksdagens utskott. En tredjedel av gruppledningen byts ut. ”Det är en stor förnyelse för att vara socialdemokraternas gruppledning”, säger Mona Sahlin i en kommentar.

Arbetsmarknadsutskottet
Gruppledare: [[Ylva Johansson]]

Civilutskottet
Gruppledare: [[Maryam Yazdanfar]]

Finansutskottet
Gruppledare: [[Thomas Östros]]

Försvarsutskottet
Gruppledare: [[Håkan Juholt]]

Justitieutskottet
Gruppledare: [[Morgan Johansson]]

Konstitutionsutskottet
Gruppledare: [[Peter Hultqvist]]

Kulturutskottet
Gruppledare: [[Berit Högman]]

Milö- och jordbruksutskottet
Gruppledare: [[Matilda Ernkrans]]

Näringsutskottet
Gruppledare: [[Lars Johansson]]

Skatteutskottet
Gruppledare: [[Veronica Plam]]

Socialförsäkringsutskottet
Gruppledare: [[Tomas Eneroth]]

Socialutskottet
Gruppledare: [[Lena Hallengren]]

Trafikutskottet
Gruppledare: [[Anders Ygeman]]

Utbildningsutskottet
Gruppledare: [[Mikael Damberg]]

Utrikesutskottet
Gruppledare: [[Urban Ahlin]]

EU-nämnden
Gruppledare: [[Tommy Waidelich]]

Kommentera