En dark horse i (S) ledarskapsdiskussioner

Vi på Makthavare.se följer naturligtvis ledarskapsdiskussionerna inom Socialdemokraterna med stort intresse. Ett namn som knappt funnits på varken storstadsmedias eller spelbolagens radar har under de senaste veckorna seglat upp som en dark horse i diskussionen, den tidigare miljöministern [[Lena Sommestad]] från Uppsala.

Inför valet stod Lena Sommestad på Socialdemokraternas Uppsala-lista, men lyckades inte trots ett visst stöd i personvalskampanjen, knipa den sista platsen på Uppsalabänken, utan är nu första ersättare. Redan kort efter valet började det i vissa delar av den socialdemokratiska undervegetationen viskas om att man ville se en mer framträdande roll för Sommestad i Socialdemokraternas förnyelseprocess.

Men det var när [[Jenny Wennberg]], på Gävlebaserade Arbetarbladet, skrev en ledarkrönika om att hon ville se Sommestad som partiets nästa ledare och när Sommestad själv kommenterade [[Thomas Östros]] inspel i den skattepolitiska debatten som det började röra på sig på allvar. En grupp på Facebook startades och fler och fler ledarskribenter i S-märkta lokaltidningar har gett sitt stöd till henne.

Hon har ännu inte kvalat sig in hos spelbolagen, men när Aftonbladet häromdagen diskuterade heta kandidater fanns hon med. Det är svårt att bedöma tyngden i hennes kandidatur, eller till vilken post den eventuellt syftar, men att det finns en efterfrågan bland S-aktivister efter ledare med idéer talar tveklöst till hennes fördel.

Kommentera