Makthavares julklappsakut: 21 tips på klappar till tomtens säck

Traditionsenligt bjuder Makthavare.se på tips på några väl valda julklappsförslag sista dagarna innan tomten kommer på besök. I år har vi bett två av våra läsare – och intervjuobjekt under året som gått – bidra med var sin lista på fem klappar. Till dessa tillkommer två av Makthavares medarbetares rekommendationer inom olika marknadssegment på julklappsmarknaden.

Böcker

[[Pär Henriksson]], nyligen avgången kommunikationschef hos [[moderaterna]], är en passionerad bokslukare, och då gärna inom området politiska biografier och insiderreportage. Dessa är hans förslag på lämpliga böcker att slå in i årets julklappspapper:

Dispatches av [[Michael Herr]] – om konsekvenserna för individer av politiska beslut som fattas långt borta.

De omänskliga av [[Torbjörn Nilsson]] – om en annan sida av politiken.

Back from the Brink av [[Peter Snowdon]] – om förnyelsen av Conservatives och resan från att ha varit slagna i spillror till att nu leda regeringen.

Underbara dagar framför oss av [[Henrik Berggren]] – om en av de största talangerna i modern svensk politik.

Sorgegondolen av [[Tomas Tranströmer]] – för att fler borde lära sig att både reflektera och skriva. Han har en exakthet i språket som är unik.

Tidningar

[[Stig-Björn Ljunggren]], debattör, skribent, författare, pr-konsult, lärare, bloggare, omvärldsbevakare, tv-panelist med mera, är en person som älskar och andas tidningar och tidskrifter. De är hans känselspröt ut mot samtiden, och framtiden. Han rekommenderar en present som består av en prenumeration på någon av följande publikationer:

Internation Herald Tribune: Är en dagstidning som inte bara skildrar världen utan också innehåller en massa intelligent material om trender och händelser som vi förr eller senare får läsa om i svenska tidningar – och se i verkligheten! (IHT är tidningen New York Times internationella edition, reds anm.)

Fokus: Sammanfattar svensk politik initierat och med goda skribenter. Ankdammens motsvarighet till The Economist (som är lika självklar som korkskruv på picknick).

The Atlantic Monthly: En fantastisk amerikansk månadstidning som innehåller bra trendspaningar, trevliga essayer och en massa annat material som gör att läsaren upptäcker nya företeelser på ett tidigt stadium och känner sig intelligentare än mugglarna som inte ens hört talas om Atlantic.

Proletären: Sveriges enda riktiga vänstertidning, alltid på hugget, skriver veckovis kanske mer göteborgskt än marxistleninistiskt om alla de viktiga dagsfrågorna. Har, som det heter, en ”attityd”.

Wired: Tidningen som tog oss in i IT-åldern och fortfarande är en trygg kamrat att hålla i handen när bubblorna brister och nya drömmar konfigureras. Mycket konsumism, men också statistik och alltid någon längre artikel av episk karaktär.

TV- och Dataspel

[[Mathias Sundin]] är inte bara det folkpartistiska oppositionsrådet i Norrköping som satte nytt svenskt rekord i dörknackning i sin personvalskampanj till riksdagen, utan också nyligen vinnare av politiker-sm i Starcraft 2 (sic!). Makthavare.se har svårt att se någon som är mer lämpad att föreslå pc-spel med en politisk knorr till våra läsare.

President Forever: Den bästa simulatorn av en presidentvalskampanj, med alla riktiga kandidater från 2008. Finns även flera historiska presidentval. Borde Hillary ha vunnit över Barack, eller Nixon över JFK? Valet är ditt, om du är skicklig nog.

Tropico: missnöjd med valresultatet? Ta över som president på en söderhavsö i det här SimCity-liknande spelet, där de har en mer pragmatisk inställning till valresultat. Eller som de säger på ön: ”Il Presidente is always right, even when he is wrong.”

Civilization V: ingen lista över spel för politiknördar kan vara komplett utan [[Maria Wetterstrand|Maria Wetterstrands]] favoritspel. Förbättra världen utan att behöva kliva upp ur favoritfåtöljen, kan det bli bättre?

SimCity: börjar bli gammalt men är ändå varje kommunpolitikers våta dröm. Finns dessutom en del spin-offs som kan vara värda en eftermiddag under julledigheten.

Victoria 2: guida ditt land genom det turbulenta Europa på 1800-talet. Krig, diplomati, politiska reformer, kolonisering. Borde Sverige ha blivit en stormakt? Well, vad väntar du på?

Filmer och musik

Makthavares egen stjärnminglare och proffsnätverkare, [[Eva Cooper]], älskar att gona ned sig i soffan och fredagsmysa framför tv:n eller stereon, de kvällar hon inte är ute och skakar hand och nätverkar. Här kommer hennes tips.

In the loop (film): Brittisk politisk satir när den är som bäst. Fantastiska karaktärer (håll särskilt ögonen på [[James Gandolfini]]) och kreativa svordomar om vartannat. Ett absolut måste!

Mad Men (DVD-box): Den hyllade serien om 60-talets reklambransch innehåller mycket mer än kläderna som alla vill ha. Följ bland annat Nixon och Kennedys reklamkampanjer, rädslan för atombomber och hur man ska sälja cigaretter när man förbjuds att säga att de är hälsosamma.

Alice i Underlandet (film): [[Tim Burton|Tim Burtons]] film om Alice i underlandet bör vara obligatoriskt för alla flickor, alla som varit flickor och alla som känner en flicka. Girlpower i dess ädlaste form.

The Beatles Taxman (singel): När National Review för ett antal år sedan listade de bästa konservativa låtarna kom The Who ”Won’t get fooled again” etta. Nu tycker jag att tvåan är bra mycket mer passande. “If you drive a car, I’ll tax the street / If you try to sit, I’ll tax your seat / If you get too cold, I’ll tax the heat / If you take a walk, I’ll tax your feet.”

The Smiths Strangeway, here we come (album): The Smiths har blivit högst aktuella i politiska kretsar, då både [[Johnny Marr]] och [[Morrissey]] förbjudit den konservativa premiärministern [[David Cameron]] att lyssna på dem, och att gilla dem. Se bland annat parlamentsdiskussionen (nedan) om detta. Självklart ska Cameron få lyssna på vad han vill, speciellt när det handlar om bra musik som The Smiths. Detta är mitt eget favoritalbum.

Om Makthavare.se får skicka med en egen önskan till tomten i år blir det en vädjan om att redaktionen begåvas med frågestunder i riksdagen på torsdagarnas utfrågningar av statsråden, likt den ovanstånde.

Ps. Den 21 julklappen då? Vilken är det. Jo, presentcheckar på biobiljetter för att se den briljanta svenska politiska komedin Fyra år till. Fenomenalt begåvad dialog rakt igenom. För första gången har Sverige begåvats med en politisk film lika smart skriven som tv-serien Vita huset. Eller vad sägs om följande lilla passus:

-[[Per Ahlmark]] ringde. Han var ursinnig på antisemitismen i din senaste motion.

-Va!? Den om båtregistret?

Kommentera