Piratpartiets valberedning avgår

I ett meddelande på partiets diskussionsforum på nätet meddelar i dag Piratpartiets valberedning att man avgår med omedelbar verkan. Det är bara det senaste exemplet på missnöje inom partiet med hur stadgar och praxis efterlevs.

Man skriver att de hade ”ett en aningen udda mandat”, eftersom årsmötet 2010 i sitt uppdrag inte skiljde på gällande stadgar och föreslagna stadgar. ”En demokratisk valberedning kan förstås enbart agera på gällande stadgar, varför vårt uppdrag inte kunde påbörjas innan det extra medlemsmötet fattat beslut därom”, skriver de avgående ledamöterna.

De konstaterar också att de mitt under sitt pågående arbete nåddes av ryktet att styrelsen planerade att genomföra ett stundande styrelseval genom direkta personval. Detta menade valberedningen skiljde sig från Piratpartiets praxis och lämnade inget utrymme för en valberedning. ”En valberedning har traditionellt flera syften, alla menade att göra organisationen, dess valförfarande och därmed dess demokratiska ordning starkare”, skriver man.

Under de nya förutsättningarna anser ledamöterna i valberedningen att de inte kommer kunna fullgöra sitt uppdrag.

Den mest uppenbara konsekvensen av detta är att det inte kommer presenteras ett valberedningsförslag till det stundande medlemsmötet. ”Om detta är ett problem eller inte är inte längre en fråga för valberedningen, utan en fråga som rimligen hanteras av sagda möte”, menar de avgående ledamöterna.

Kommentera