Kandidatkollen: Ylva Johansson

Makthavare.se granskar kandidater till att bli ny socialdemokratisk partiordförande. [[Ylva Johansson]] är i dag gruppledare för (s) i arbetsmarknadsutskottet och sitter med i partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet.

1988-1991 var Johansson riksdagsledamot för VPK (bostadsutskottet samt suppleant i utbildningsutskottet) och från 2006 för socialdemokraterna (vice ordförande socialutskottet 2007-2010 samt socialpolitisk talesperson, vice ordförande arbetsmarknadsutskottet samt arbetsmarknadspolitisk talesperson sedan 2010, ledamot i krigsdelegationen 2007-). Mellan 1994-1998 var hon skolminister men fick lämna regeringen efter att ha tillkännagett förhållandet med dåvarande finansminister [[Erik Åsbrink]].

Mellan 2000 och 2004 var Ylva Johansson vd för utbildningsföretaget Att Veta AB som ägdes av Svenska kommunförbundet tillsammans med Lernia samt ett antal fackförbund. Ett år efter att hon lämnat gick bolaget i konkurs efter förluster på 200 miljoner kronor.

2004 gjorde hon comeback som vård- och äldreomsorgsminister, en post hon hade kvar fram till valförlusten 2006.

Ylva Johansson lämnade vänsterpartiet bl a på grund av EU-frågan. Hon var en av initiativtagarna till Vänster för Europa och var detta nätverks ordförande april-augusti 2004. Trots att en positiv syn på EU inom vänsterkretsar – inklusive socialdemokratin – ofta förknippas med “höger”, anses Johansson numer tillhöra partiets vänsterkant. Hon försvarade den stopplag som den tidigare s-regeringen införde, som reglerade privatiseringen av sjukhus – och har också försvarat monopolet på läkemedelsförsäljning.

Under julhelgen 2010 meddelade Johansson att hon står till valberedningens förfogande och “vill vara med och leda partiet”. Hon har hittills inte kommenterat frågan om eventuell ordförandekandidatur på sin blogg, men tycker att “det är oändligt sorgligt att vi inte lyckades ge [Mona Sahlin] ett starkare mandat och att vi inte valde ett regeringsalternativ som kunde innebära att blockpolitiken bryts upp”. Hon har också uttryckt rädsla för att förnyelsen av partiet stannar vid byte av partiledare och tror att det är “alldeles nödvändigt att vi även orkar diskutera politikens innehåll och att vi ger plats för fler nya och yngre förmågor i partiledningen”.

Ljeplav: Enligt Makthavare.se:s reverserade valpejl ligger dessa partier Johansson närmast: s (82%), mp (77%), v (73%), c (43%), kd (42%), fp (37%), m (36%), sd (31%).

Odds: Ladbrokes 6,0 – Unibet (i.u.).

Makthavare.se:s bedömning: Mot Ylva Johansson står i huvudsak två saker: att hon i allt för hög grad förknippas med två förlorade riksdagsval, under [[Göran Persson]] och [[Mona Sahlin]] – samt att hon har en bakgrund som vänsterpartist. Det senare må tyckas vara preskriberat, men bland många socialdemokrater är minnet gott och misstänksamheten vänsterut hög. I dagsläget tycks hennes namn inte heller drivas av vare sig socialdemokratiska ledarsidor eller partidistrikt.

Kommentera