Lars Ohly under allt större press

Idag var det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Men den största snackisen innanför murarna var varken partiets politik eller innehållet i [[Lars Ohly|Lars Ohlys]] tal. Istället undrade alla när han kommer att meddela sin avgång.

I morse publicerade DN nyheten om att allt fler distriktsledningar inom vänsterpartiet vill att Lars Ohly avgår vid partiets nästa kongress. Diskussionen har varit uppe tidigare och då har Ohly meddelat att han planerar att ställa upp för omval, men att han välkomnar fler kandidater. Vi får anta att det beskedet kvarstår.

Men under dagen ökade trycker på Ohly. Till tidningen Expressen meddelade under dagen [[Jonas Sjöstedt]], som tidigare meddelat kandidatur om Ohly skulle avgå, att han ställer upp oavsett Ohly ställer upp till omval eller ej.

- Jag tror att det skulle ge en mycket bättre bild av vilken sorts parti vi är, att vi som feministiskt parti ska ha minst en kvinna på partiledarposten, säger han till Expressen.

Strax efter Ohlys tal skruvades trycket upp ytterligare, när tidningen Flamman, som är vänsterpartiet närstående, skriver att även partiets ekonomiskpolitiske talesperson [[Ulla Andersson]] väntas offentliggöra sin kandidatur senare i veckan. Tidningen skriver även att sex av sju ledamöter i partiets VU ska ha uppmanat Ohly att avgå vid ett hemligt möte.

Andersson stod som medsignatör på den artikel Lars Ohly hade på DN Debatt, om ett rödgrönt alternativ till det femte jobbskatteavdraget. Den kremlologiskt lagde skulle kunna se detta som ett sätt för Ohly att kratta manegen för sin egen efterträdare, men frågan om vem som faktiskt är partiets favorit är fortfarande öppen.

Kommentera