Reinfeldt och Juholt nobbar paraden

Makthavare.se:s rundringning visar att både Reinfeldt och Juholt nobbar årets parad, tillsammans med alliansens övriga partiledare.

Statsminister [[Fredrik Reinfeldt]] är på scoutläger och övriga partiledarkollegor i alliansen uteblir också från årets prideparad. Liksom  [[Håkan Juholt]]. Socialdemokraternas partiledare befinner sig i Stockholm och deltar i festivalen under veckan, men är på lördagen på tjänsteresa. Makthavare.se:s rundringning visar på ett klent deltagande från partiledarna, men [[Lars Ohly]], vänsterpartiets partiledare går i paraden som vanligt. Det gör också nyvalda språkröret för miljöpartiet de gröna, [[Åsa Romson]], eventuellt tillsammans med sin kollega [[Gustav Fridolin]]. Fridolin blev nyligen förälder och därför är hans deltagande ännu inte säkert.

- Det är klart att det är tråkigt när våra politiker inte deltar i paraden. Även om det kan låta lite högtravande, så är att gå i en prideparad att ta ställning för mänskliga rättigheter, säger [[Ulrika Westerlund]], ordförande för RFSL, när hon får höra att de flesta partiledarna och statsministern uteblir.

Reinfeldt besöker under lördagen World Scout Jamboree i Kristianstad, tillsammans med Danmarks och Finlands statsministrar och kommer därför inte till paraden.

- Vi har som vanligt bjudit in alla ministrar, säger [[Fredrik Säweståhl]], ordförande för Öppna moderater. De väljer själva om de kommer eller inte, men vi brukar ha bra uppslutning. Statsministern har dock aldrig gått i paraden, men det kanske även handlar om säkerhet.

[[Håkan Juholt]] tar inte efter [[Mona Sahlin|Mona Sahlins]] tradition, att alltid gå i paraden. Han deltar i festivalen, men paraden prioriteras bort då han är på tjänsteresa.

- Vi har varit i kontakt med honom tidigare under sommaren och hade hoppas att han skulle ha möjlighet att delta även i paraden. Det är klart att det varit jättekul om han gjort det, säger [[Anders Selin]], ordförande för hbt-socialdemokrater.

Selin berättar att hbt-socialdemokraterna försöker göra onsdagen till sin dag då [[Håkan Juholt]] intervjuas på stora scenen i Kungsan. Samma eftermiddag håller nätverket tre seminarier i Spegelsalen på Berns.

Riksdagens nykomling sverigedemokraterna deltar inte alls i festivalen.

- Vi har inget engagemang planerat vid den tillställningen, svarar [[Martin Kinnunen]], pressansvarig för sverigedemokraterna.

Kommentera